Baconschi dă în judecată Antena 3 şi cere un sfert de milion de euro despăgubiri

Teodor Baconschi a intentat acţiunea civilă prin care solicită postului TV fondat de Dan Voiculescu plata unor daune morale în valoare de 250.000 Euro.
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Fostul ministru de Externe,Teodor Baconschi, a dat în judecată Antena 3, de la care cere daune morale în valoare de 250.000 Euro, acuzând că realizatorii respectivului post au desfăşurat o campaniei sistematică de insultare şi denigrare a sa.

Potrivit anunţului postat de Baconschi pe Facebook, denigrările colportate de realizatorii Antenei 3 i-au adus grave prejudicii de imagine.

Redăm postarea fostului ministru:

Astăzi, 16 iunie 2016, am depus, prin avocat, la Registratura generală a Tribunalului Bucureşti, acţiunea civilă prin care solicit postului TV Antena 3 plata unor daune morale în valoare de 250.000 Euro.

Precizez că în dosarul cauzei figurează transcrierea celor 53 (cincizeci şi trei) de emisiuni calomniatoare la adresa mea, difuzate şi redifuzate de numitul post TV în intervalul 2014-2016, adică după pronunţarea Hotărârii definitive a Curţii de Apel Bucureşti (decizia 1328R din 18.09.2014) care a stabilit, in procesul intentat contra lui Bogdan Diaconu, că acesta m-a defăimat în chestiunea presupusei ”fraudări a votului de la Paris, la alegerile prezidenţiale din 2009”.

Campania sistematică de insultare şi denigrare a mea, desfăşurată prin realizatorii Antenei 3, a încălcat în mod repetat articolul 30.8 din Constituţia României şi jurisprudenţa relevantă a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, provocându-mi daune de imagine publică extrem de grave.

Agresiunea mediatică a postului respectiv este cu atât mai nejustificată cu cât alegaţiile privind aşa zise ”fraude electorale la Paris” au făcut obiectul unor sesizări la Curtea Constituţională, Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi Autoritatea Electorală Permanentă, care le-au respins categoric. Soluţiile respectivelor instituţii abilitate au fost date publicităţii prin comunicate de presă emise de Curtea Constituţională şi Autoritatea Electorală Permanentă, astfel încât postul Antena 3 nu poate invoca faptul că nu avea cunoştinţă de acest lucru.

Am deplină încredere că, într-o materie unde există deja o Hotărâre definitivă şi irevocabilă a Justiţiei, se va face şi de această dată dreptate.", scrie Baconschi.

Reamintim că Antena 3 şi realizatorii săi au pierdut pe bandă rulantă procese pentru defăimare. Recent, Mircea Badea, a pierdut definitiv procesul cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi urmează să-i plătească acestuia despăgubiri.

Postul Antena 3 a fost dată în judecată, pentru motive similare, şi de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, de procurorul Oana Schmidt Hăineală, fost şef al CSM şi de Robert Turcescu, aceştia câştigând.

De asemenea, potrivit Hotnews, realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea, a pierdut în primă instanţă un proces cu fostul şef al Casei Naţionale de Asiguri de Sănătate, Mihai Duţă. Gâdea a fost condamnat să plătească în solidar cu Antena 3 daune de 5000 de lei după ce l-a făcut "dobitoc", "nesimţit" şi "mitocan" pe fostul şef CNAS. Sentinţa nu este definitivă iar Duţă a făcut recurs cerând 100.000 de euro iar procesul se judecă în prezent la Curtea de Apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne