Rusia blochează o rezoluţie ONU împotriva bombardării oraşului sirian Alep

Moscova s-a opus unei rezoluţii iniţiate de francezi pentru suspendarea loviturilor aeriene asupra oraşului sirian Alep, delegatul rus la ONU afirmând că mişcarea este propagandistă. Franţa susţine că loviturile aeriene ruseşti nu au nimic de a face cu lupta împotriva terorismului.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)

Forţele Guvernului sirian luptă pentru a alunga rebelii din estul oraşului Alep, unde sunt asediaţi aproximativ 250.000 de civili. Bombardamentele ruseşti şi siriene au distrus spitale, şcoli şi au ucis civili, a declarat ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault înaintea votului de sâmbătă.

“Dacă nu facem ceva, din acest oraş (Alep) nu vor mai exista decât ruine şi va rămâne în istorie ca oraşul în care locuitorii au fost abandonaţi în mâinile călăilor lor”, a declarat Ayrault Consiliului de Securitate al ONU.

“Dacă comunitatea internaţională nu se trezeşte, responsabilitatea va reveni tuturor”.

Proiectul de rezoluţie a cerut încetare imediată a luptelor în Siria, inclusiv încetarea bombardamentelor ruseşti şi ale regimului sirian asupra oraşului Alep. De asemenea, rezoluţia a cerut un acces umanitar nestânjenit pe cuprinsul ţării devastate de război.

Campania aeriană “nu are nimic de a face cu combaterea terorismului. Este anihilarea oraşului Alep”, a afirmat Ayrault.

Rezoluţia rivală este o “escrocherie”

Documentul a fost susţinut de Franţa, SUA, Marea Britanie şi 8 dintre ceilalţi 15 membri ai Consiliului. Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca iniţiativa. Venezuela a votat de asemenea împotriva ei, în timp ce Angola şi China s-au abţinut.

În schimb, Rusia a propus propria ei rezoluţie pe baza celei franceze, dar fără să menţioneze raidurile aeriene asupra oraşului Alep. Şi această rezoluţie a eşuat după ce a adunat doar 3 voturi suplimentare în favoarea sa din partea Chinei, Venezuelei şi Egiptului.

Ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, a susţinut că iniţiativa ruşilor este o “escrocherie” ce urmăreşte să distragă atenţia de la veto-ul Moscovei.

“Mulţumită acţiunilor de astăzi sirienii vor continua să îşi piardă vieţile în Alep şi în alte locuri din cauza bombardamentelor ruseşti şi siriene”, a declarat el, adresându-se Kremlinului: “Vă rog să va opriţi acum”.

În acelaşi timp, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin a respins proiectul de rezoluţie francez ca fiind neconstructiv, afirmâmd că urmăreşte să obţină un efect de propagandă. El a descris, de asemenea, voturile pentru cele două rezoluţii ca unul “dintre cele mai ciudate spectacole din istoria Consiliului de Securitate”.

Votul de sâmbătă marchează cea de-a cincea situaţie în care Rusia şi-a folosit veto-ul pentru a opri o rezoluţie ONU privind Siria. În celelalte patru ocazii, Moscova a fost susţinută de China, care are de asemenea drept de veto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe