Avocat Ţuca&Asociaţii: Noul Cod Civil duce la creşterea numărului de cauze
alte articole
Adoptarea noului Cod Civil va duce la creşterea numărului de cauze, iar ritmul de rezolvare a acestora poate crea probleme, a declarat, marţi, în cadrul unui seminar de specialitate, Florentin Ţuca, avocat asociat al firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
"Avem şansa ca noul Cod Civil să fie aplicat şi graţie sprijinului nostru, al firmei noastre de avocatură. Noile efecte ale acestui act normativ de anvergură trebuie analizate distinct, luând în considerare unghiul de abordare. Adoptarea noului Cod Civil va duce la creşterea numărului de cauze pe rol. În principal din cauza noutăţii actului normativ. Ritmul de rezolvare a cauzelor poate crea probleme de celeritate. Noul Cod Civil vine cu noi instituţii şi noi principii, iar acomodarea cu acestea presupune un efort suplimentare ce va conduce la creşterea numărului de cauze. Ne putem aştepta, în perioada care urmează, la o majorare a volumului de cauze. La fel şi notarii vor fi afectaţi de noul Cod Civil şi vor exista probleme care îi vor afecta în mod direct", a explicat Ţuca.
Acesta a adăugat că, din punctul de vedere al legiuitorului, misiunea este una complicată, deoarece este nevoie de corelarea noului Cod Civil cu normele din legislaţia actuală.
"Din perspectiva legiuitorului va trebui să avem în vedere că misiunea acestuia este una complicată. Adoptarea noului Cod Civil nu rezolvă problemele existente la ora actuală. Există nevoi de corelare cu normele din legislaţia actuală. Din perspectiva Ministerului Justiţiei şi a forurilor competente presupune implementarea unor programe de pregătire profesională", a menţionat avocatul.
Noul Cod Civil, alături de noul Cod Comercial, a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2011, producându-şi efectele imediat. Odată cu Legea 287 din 17 iulie 2009 privind Codul Civil, la 1 octombrie a intrat în vigoare şi Legea pentru punerea în aplicare a acestuia, care prevede o serie de măsuri tranzitorii. Legea civilă nu are putere retroactivă.
Prin intermediul noului Cod Civil, apare conceptul de "perfectare" a ipotecilor, ceea ce înseamnă, în primul rând, că simpla înscriere în arhiva electronică nu va mai constitui o formalitate suficientă pentru a asigura eficienţa şi opozabilitatea garanţiilor asupra bunurilor mobile.
Cu privire la conturile bancare, noul Cod prevede dreptul titularului de a dispune în mod liber de sumele din contul curent, fără altă condiţie decât notificarea prealabilă, în măsura în care aceasta a fost agreată contractual.
Un alt concept nou, referitor la conturi, este acela de "control asupra contului" - ca modalitate alternativă de asigurare a publicităţii garanţiei, fără a mai fi necesară înscrierea la arhivă.
Conform noului Cod, "ipoteca creditorului care are controlul unui cont este preferată ipotecii unui creditor care nu are controlul asupra acestuia".
Acest nou concept poate ridica probleme semnificative în cazul garanţiilor asupra conturilor deschise de împrumutaţi la alte bănci decât creditorul şi va fi de natură să extindă practicile băncilor de a impune împrumutaţilor restricţii privind deschiderea de conturi la alte instituţii bancare.
Alte noutăţi cu relevanţă pentru piaţa bancară, introduse de noul Cod Civil, se referă la renunţarea la terminologia de "garanţii reale mobiliare" - înlocuită cu cea de "ipoteci mobiliare" (şi abrogarea titlului VI din legea nr. 99/1999), precum şi reglementarea trustului sub forma contractului de fiducie.
Pe de altă parte, Guvernul a stabilit, în şedinţa din data de 25 ianuarie 2012, ca noul Cod de procedură civilă să intre în vigoare de la 1 iunie 2012, fiind adoptat în acest sens un proiect de lege privind punerea în aplicare a noului Cod.
Potrivit uneia dintre prevederile noului proiect de lege, "cererile şi executările silite începute înainte de data punerii în aplicare a noului Cod vor continua pe procedura care era în vigoare la momentul începerii acestor cereri", iar "cererile şi executările silite care sunt iniţiate după 1 iunie 2012 vor fi soluţionate potrivit noului Cod de Procedură Civilă".
Firma de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii, în parteneriat cu Media Makers şi Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), organizează, marţi, seminarul cu tema "Noul Cod civil după primele luni de aplicare. Impactul asupra societăţilor comerciale şi asupra mediului de afaceri". Evenimentul aduce în dezbatere primele concluzii ale aplicării noului Cod civil şi impactul acestuia în domeniul relaţiilor comerciale şi fiscalităţii.