Senat: Modificarea legii notarilor publici(36/1995), raport favorabil în Comisia juridică
alte articole

Membrii Comisiei juridice din Senat au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici şi a activităţilor notariale, în sensul corelării prevederilor acestui act normativ cu cele prevăzute în noul Cod Civil.
Prezent la dezbaterile din Comisie, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Viorel Mănescu, a precizat că amendamentele acceptate de membrii Comisiei juridice au fost propuse, în principal, de instituţia pe care o reprezintă.
"Prin noul Cod Civil s-au înfiinţat foarte multe instituţii de drept date în activitatea notarilor publici, dar care nu se regăsesc în Legea 36. Acesta a fost cel mai important lucru, corelarea, în rest sunt probleme de organizare. Au intrat în activitatea notarilor divorţurile, convenţia matrimonială. Sunt instituţii care în legea 36, care a fost publicată în 1995, modificată de câteva ori, dar nu în material acesta, nu se regăsesc. De asemenea, a fost luată în discuţie şi încheierea unui memorandum între Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Concurenţei pentru a stopa elementele concurenţiale", a precizat Mănescu.
În textul expunerii de motive a proiectului de lege se prevede "o reglementare mai riguroasă a competenţei materiale şi teritoriale, precum şi sistematizarea legislaţiei în domeniu, prin delimitarea mai clară a actelor ce pot fi îndeplinite de notarul public".
De asemenea, se precizează în documentul citat şi faptul că, începând cu anul 2014, examenul pentru dobândirea calităţii de notar public stagiar se va desfăşura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Român.
Modificările aduse legii notarilor publici vizează şi eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie, "atribuit, potrivit propunerii de reglementare, persoanelor care au cetăţenie română, cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene, aparţinând Spaţiului Economic European ori sunt cetăţeni ai Confederaţiei Elveţiene".
Proiectul mai propune, potrivit expunerii de motive, şi posibilitatea exercitării funcţiei de notar public, după împlinirea vârstei de 70 de ani, numai cu condiţia dovedirii anuale, prin aviz medical, "a îndeplinirii condiţiei referitoare la menţinerea capacităţii fizice şi psihice necesare exercitării funcţiei".
Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.
Cvorumul necesar Comisiei juridice din Senat a fost asigurat prin participarea senatorilor USL, după o perioadă în care aceştia au refuzat să mai desfăşoare activităţi în comisiile permanente sau în plenul Senatului.