Guvernul a hotărât înfiinţarea unui grup interinstituţional pentru implementarea codurilor juridice
alte articole
Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate în şedinţa de marţi, executivul va înfiinţa un grup interinstituţional pentru pregătirea implementării codurilor juridice.
Grupul interinstituţional va fi condus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi va avea ca membri Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, la nivel de conducători de instituţii.
Potrivit lui Predoiu, grupul interinstituţional urmează să evalueze şi să monitorizeze periodic măsurile logistice, financiare şi de politici de resurse umane pentru pregătirea implementării codurilor.
"Grupul va evalua şi monitoriza pregătirea condiţiilor aplicării pentru asigurarea aplicării Legii nr.287/2009 privind Codul civil şi pregătirea intrării în vigoare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală şi a legilor privind executarea pedepselor", se arată în proiectul de HG iniţiat de Ministerul Justiţiei.
Cătălin Predoiu a precizat că prin acest grup dialogul interinstituţional va fi transparentizat.
"Va fi, practic, un grup de lucru restrâns, care va urmări ce măsuri mai trebuie luate şi cum sunt ele implementate, atât pe linia executivă, cât şi în privinţa resurselor umane administrate de CSM, din justiţie, astfel încât să asigurăm implementarea codurilor cu succes, aşa cum s-a petrecut de altfel cu noul Cod civil. Acest dialog a existat permanent, dar acum am dorit să-l formalizăm, pentru a face mai coerent efortul de aplicare şi, în acelaşi timp, mai transparent", a explicat Predoiu.
Prin aceeaşi hotărâre se reglementează funcţionarea unei comisii interinstituţionale pentru accelerarea îndeplinirii obiectivelor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie, aplicat României de către Comisia Europeană.
Comisia include instituţii din sfera executivă, din sfera puterii judecătoreşti, respectiv ministerele de linie şi Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, Înalta Curte de Casaţie, a precizat ministrul Justiţiei.