Avioane de luptă chineze interceptează un distrugător american în Marea Chinei de Sud

Două avioane de luptă chineze au interceptat o navă americană ce a navigat la mică distanţă de un recif revendicat de Beijing în Marea Chinei de Sud. SUA susţine că operaţiunea a urmărit să promoveze libertatea de navigaţie în regiune.
O pistă aflată în construcţie pe Reciful Fiery Cross în Marea Chinei de Sud, 2 aprilie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.05.2016

O navă de luptă americană a navigat în interiorul zonei de 22 km stabilită de Beijing în jurul Recifului Fiery Cross, acţiunea ducând la amplificarea tensiunilor din Marea Chinei de Sud. Armata chineză a ridicat de la sol câteva avioane de luptă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat că distrugătorul american USS William P. Lawrence a pătruns ilegal în apele teritoriale chineze, adăugând că nava a fost urmărită de două avioane de luptă ale forţelor aeriene chineze şi avertizată să părăsească zona.

“Această acţiune a SUA a ameninţat suveranitatea şi securitatea intereselor Chinei, a periclitat personalul şi instalaţiile de pe recif şi a afectat pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat Kang.

Pe de altă parte, SUA şi ţările din sud-estul Asiei consideră revendicările teritoriale ale Chinei ca fiind excesive – Reciful Fiery Cross se află la 1.200 km distanţă de China continentală.

Reciful este mult mai aproape de Vietnam şi Filipine, ambele având pretenţii asupra insulei disputate. În plus, instalaţiile de pe Fiery Cross includ o pistă lungă de 3.000 de metri.

Bill Urban, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a susţinut operaţiunea navei americane, precizând că SUA consideră că este vorba de o operaţiune pentru promovarea libertăţii de navigare. Urban a declarat că apropierea navei de recif este necesară nu numai pentru a contesta pretenţiile teritoriale excesive ale Chinei, ci şi alte Taiwanului şi Vietnamului.

“Aceste pretenţii maritime excesive nu sunt in concordanţă cu dreptul internaţional, aşa cum este prevăzut în Convenţia privind Dreptul Mării, deoarece ele restricţionează drepturile de navigaţie ce li se cuvin Statelor Unite şi tuturor naţiunilor”, a adăugat el.

Pretenţii teritoriale

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei mări. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

Principala temere a Washingtonului este că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă în Insulele disputate Spratly.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că va fi un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja extinsă”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud.

Daniel Russel, expert la Departamentul de Stat american pentru Asia de Est şi regiunea Pacific, a declarat că operaţiunile pentru promovarea libertăţii de navigaţie sunt importante pentru drepturile de navigaţie ale naţiunilor mai mici.

“Dacă navele noastre de luptă nu îşi pot exercita drepturile legitime, bazate pe dreptul internaţional al mării, atunci cum rămâne cu pescarii, cu navele ce transportă mărfuri? Cum vor putea ele să prevină să fie blocate de naţiunile mai puternice?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor