China construieşte a treia pistă de aterizare pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud
alte articole
China pare să construiască o a treia pistă de aterizare în teritoriul contestat din Marea Chinei de Sud, a declarat luni un expert american, referindu-se la imaginile făcute din satelit pe 8 septembrie pentru Center for Strategic and Internaţional Studies (CSIS), un think tank din Washington.
Imaginile surprind activităţi de construcţie pe Reciful Mischief, una dintre insulele artificiale create de China în arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud.
Greg Poling, director al Asia Maritime Transparency Iniţiative în cadrul CSIS, a declarat că în acele imagini se poate observa o zonă rectangulară susţínută de un zid, pe o lungime de 3.000 de metri, aceasta fiind similară cu cele construite de China pe alte două recife - Subi şi Fiery Cross.
“Cu siguranţă, ceea ce am văzut va fi o pistă de aterizare lungă de 3.000 de metri”, a declarat Poling, adăugând că au fost observate, de asemenea, anumite lucrări pentru ceea ce ce se crede că vor fi instalaţii portuare destinate navelor chineze.
Experţii în securitate susţin că pista va fi suficient de lungă pentru a primi un număr semnificativ de avioane militare chineze, oferind Beijingului o poziţie mai bună în regiune, unde atât China cât şi alte ţări poartă un război al revendicărilor teritoriale.
Noile informaţii au ieşit la iveală înaintea vizitei pe care preşedintele chinez Xi Jinping o va efectua săptămâna viitoare la Washington. Se estimează că temerile Statelor Unite cu privire la pretenţiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud vor fi expuse în discuţiile dintre cei doi lideri.
O nouă pistă de aterizare pe Reciful Mischief ar fi îngrijorătoare în special pentru Filipine, un pretendent rival asupra unor teritorii din Marea Chinei de Sud. Pista va permite Chinei să lanseze când va dori patrule deasupra Reed Bank, unde Filipine a explorat de mult timp petrol şi gaze, a declarat Poling, conform Reuters.
Cele trei piste de aterizare, după ce sunt finalizate, vor permite Chinei să ameninţe întregul trafic aerian din teritoriile pe care le-a revendicat în Marea Chinei de Sud, a declarat Poling, adăugând că acest lucru ar fi în special îngrijorător dacă Beijingul ar instala sisteme avansate de apărare aeriană.
Imaginile de satelit de la sfârşitul lunii iunie au arătat că Beijingul aproape a finalizat o pistă de aterizare de 3.000 de metri pe Fiery Cross.
În plus, imagini de satelit de la începutul anului au indicat prezenţa unor lucrări de construcţie pe Reciful Subi, care ar putea deveni, de asemenea, o altă pistă de aterizare. Poling a declarat că cele mai recente imagini de satelit arată că o pistă de aterizare este construită în mod sigur pe Reciful Subi.
China şi-a intensificat în 2014 acţiunile de construire de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, atrăgând critici puternice din partea Washingtonului, care a avertizat că nu trebuie militarizate avanposturile de acolo.
Întrebat luni despre Reciful Mischief, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a evidenţiat “suveranitatea incontestabilă” a Beijingului asupra Insulelor Spratly şi a atras atenţia asupra dreptului său de a construi acolo instalaţii militare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.