Avioane americane F-35 participă la un exerciţiu militar în Marea Filipinelor şi Marea Chinei de Est

Avion de luptă american F-35A Lightning II
Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)

Avioane de vânătoare stealth F-35B Lightning II au desfăşurat în Marea Filipinelor şi în Marea Chinei de Est, în perioada 26 ianuarie – 6 februarie, un exerciţiu aerian de bombardare. Avioanele au decolat de pe nava de asalt USS Wasp, potrivit unui comunicat de presă publicat de Comandamentul american din regiunea Indo-Pacific, a precizat site-ul de ştiri Zero Hedge.

În timpul exerciţiului, avioanele de luptă din generaţia a 5-a au fost înarmate cu rachete Sidewinder şi muniţii ghidate cu precizie.

“Am desfăşurat aceste misiuni prin lansarea de pe USS Wasp, şi au inclus lovirea de ţinte simulate cu muniţii ghidate cu precizie montate intern sau extern sau operaţiuni de recuperare prin aterizare verticală – o capabilitate a avionului F-35B”, a declarat locotenent-colonelul Michael Rountree. “A fost pentru prima dată când un exerciţiu de pregătire de acest nivel a fost desfăşurat de către un detaşament operaţional de avioane F-35B [din cadrul Unităţii de Expediţie 31 a Marinei SUA]”.

Colonelul Robert Brodie a declarat că în timpul exerciţiului, avioanele de vânătoare stealth au demonstrat creşterea letalităţii şi a capabilităţii de a opera de pe o navă amfibie precum USS Wasp.

Obiectivul exerciţiului ar putea fi un avertisment clar la adresa Chinei.

Oficialii americani şi japonezi sunt îngrijoraţi de numărul de nave de luptă şi bombardiere chineze care patrulează în zona insulelor Senkaku, care sunt nelocuite, situate la est de China continentală, la nord-est de Taiwan şi la vest de prefectura japoneză Okinawa. Datorită aşezării lor, insulele au o valoare strategică pentru China şi Japonia şi ambele ţări revendică teritoriul.

Tensiunile cu China nu se limitează la această regiune, Beijingul continuând demersul său agresiv de a revendica şi controla cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

De altfel, anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când s-a făcut publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud, care este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini de satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe