Reuters: China promite eliminarea subvenţiilor care distorsionează pieţele dar nu specifică cum

(Fred Dufour/Getty Images)

După ce ani la rând a negat că face acest lucru, Beijingul a promis că va pune capăt subvenţiilor acordate industriilor interne care distorsionează pieţele, însă nu a indicat niciun detaliu referitor la cum îşi va atinge acest obiectiv, au declarat trei persoane familiare cu discuţiile comerciale dintre SUA şi China ce au loc în această săptămână în capitala chineză, potrivit Euronews.

Astfel, China a promis că va lua măsuri pentru ca toate programele de subvenţionare să se conformeze normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), au precizat sursele, însă negociatorii americani au reacţionat cu scepticism, parţial deoarece statul comunist a refuzat mult timp să dezvăluie subvenţiile pe care le acordă.

Fără a şti exact cum finanţează guvernul chinez industriile şi companiile de stat, orice promisiune pentru reformă va fi dificil de materializat, au susţinut sursele, cerând să rămână anonime deoarece negocierile sunt confidenţiale.

Acest punct de tensiuni dintre cele mai mari două economii ale lumii ilustrează o provocare esenţială pentru soluţionarea războiului comercial ce durează de şapte luni: statul comunist să îşi pună în aplicare promisiunile.

În cele patru zile de discuţii desfăşurate în această săptămână în Beijing, progresul a fost dificil în cazul cererilor SUA de aplicare a reformelor structurale, potrivit unei surse. Pe lângă eliminarea subvenţiilor de stat, negociatorii americani încearcă să pună capăt transferului forţat de tehnologie americană către firmele chineze şi să oprească furtul cibernetic de secrete comerciale americane.

Purtătorii de cuvânt ai biroului Reprezentantului SUA pentru comerţ şi Trezoreriei SUA nu au răspuns joi solicitării de comentarii. De asemenea, Ministerul chinez al Comerţului nu a răspuns unei astfel de cereri trimisă prin fax.

Se aşteaptă ca cea mai recentă rundă de negocieri să fie finalizată vineri printr-o întâlnire între preşedintele chinez Xi Jinping şi cei doi negociatori de top ai SUA, reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer şi secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Dacă cele două tabere nu pot ajunge la un acord până în 1 martie, tarifele americane aplicate unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari vor fi majorate de la 10% la 25%.

Reducerea sau eliminarea subvenţiilor de stat chineze reprezintă o prioritate pentru Lighthizer, care a avertizat că SUA va avea rezultate economic diminuate în viitor în cazul în care Chinei i se permite să-şi continue politicile industriale şi să înlocuiască dominaţia SUA în industriile hi-tech.

De când s-a alăturat OMC în 2001, China nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a raporta subvenţiile de stat, a declarat o altă sursă despre recentele discuţii comerciale.

SUA şi alte economii occidentale au contestat de mult timp la OMC lipsa de transparenţă a Chinei în ceea ce priveşte subvenţiile industriale, despre care susţin că oferă companiilor chineze un avantaj neetic şi duc la o supraproducţie de bunuri care inundă pieţele globale. Guvernul comunist finanţează companiile în multe moduri, inclusiv prin credite direcţionate de stat, investiţii directe, scutiri fiscale şi stimulente guvernamentale locale.

SUA, Japonia şi Uniunea Europeană au propus anul trecut ca OMC să ia măsuri împotriva ţărilor care eşuează să raporteze subvenţiile care oferă companiilor interne un avantaj, demers care a strâns tot mai mulţi susţinători, inclusiv Argentina.

“Chinezii nu au oferit nicio clarificare cu privire la ceea ce toată lumea ştie că sunt subvenţii de stat masive, inclusiv prin intermediul celui mai mare sector bancar de stat de pe planetă”, a afirmat una dintre sursele familiare cu discuţiile comerciale. “Subvenţiile chineze sunt elaborate pentru a putea fi ascunse şi a crea confuzie”.