Aveţi cu adevărat nevoie de o colonoscopie?

Există vreo modalitate prin care puteţi evita o colonoscopie? Un studiu a arătat că multe persoane cred că testul nu este necesar până ce nu apar simptomele.
W. Gifford-Jones, M.D.
20.06.2012

Există vreo modalitate prin care puteţi evita o colonoscopie? Un studiu a arătat că multe persoane cred că testul nu este necesar până ce nu apar simptomele. Altele afirmă că medicul lor nu le-a sugerat niciodată acest test sau nu le-a fost confortabil să discute despre asta. Totuşi altele consideră că este prea dureros. Dacă gândiţi în acest fel, ar fi bine să vă revizuiţi atitudinea - v-ar putea costa viaţa.

Dar există şi veşti bune despre colonoscopie. Un raport de la Universitatea din California susţine că e timpul să se oprească oferirea acestei proceduri drept singura modalitate de diagnosticare a cancerului de colon. În schimb, medicii ar trebui să sugereze şi sigmoidoscopia şi FOBT (prezenţa sângelui în materiile fecale). De ce această schimbare în gândire?

Un prim motiv este că mwtoda colonoscopiei este întotdeauna acceptată mai greu. Pacienţilor nu le place să îşi pregătească intestinul, să ia laxative puternice şi să bea cantităţi mari de apă. Şi mulţi au auzit de disconfort. Deci, de ce să nu se opteze pentru informarea publicului cu privire la mai multe metode alternative şi să se crească numărul de tipuri de cancer detectate?

Dar are sens un astfel de lucru? Dr. James Allison, profesor emerit de medicină de la Universitatea din California, San Francisco şi expert în screening colorectal, susţine că metoda colonoscopiei, care examinează întregul intestin, nu a fost niciodată dovedită drept cea mai bună, comparativ cu alte teste.

De exemplu, Allison a relatat că există dovezi potrivit cărora sigmoidoscopia, realizată la fiecare cinci ani, este la fel de eficace ca şi o colonoscopie la fiecare 10 ani. O sigmoidoscopie examinează doar partea de jos a intestinului gros, necesită o pregătire mai mică a intestinului, disconfortul este minim şi este mai uşor acceptată de pacienţi. În plus, sigmoidul este locul unde apar cele mai multe forme de cancer.

Dar partea negativă este că o sigmoidoscopie nu va detecta cancerul care se află în părţile mai îndepărtate ale colonului. În prezent sunt efectuate două studii pentru a vedea dacă această formă de gândire este corectă.

Cea mai uşoară formă de testare este un FOBT anual, folosită pentru a detecta sângele din materiile fecale. Dacă testul la domiciliu detectează sânge, atunci vor fi necesare teste suplimentare, cum ar fi colonoscopia.

FOBT este încă forma standard de testare în multe părţi ale lumii şi este mai puţin costisitoare. Una dintre probleme este un rezultat pozitiv fals din cauza anumitor alimente, medicamente sau vitaminei C. De asemenea, produce ocazional şi rezultate negative false, nereuşind să detecteze polipii sau cancerul care nu sângerează în etapele timpurii.

Dar este colonoscopia întotdeauna corectă? După cum a spus un înţelept: "Nu tot ce străluceşte este aur". El ar fi putut adăuga că metoda colonoscopiei, considerată drept cea mai bună formă de testare, oferă un aspect strălucitor al colonului, dar nu este perfectă şi există posibilitatea să nu detecteze până la 4 la sută din tumorile maligne.

O problemă este faptul că, în cazurile de cancer din sigmoid există crescături polipoide uşor de văzut şi de eliminat. Cancerul şi polipii din partea îndepărtată a intestinului gros sunt de multe ori plaţi şi nu sunt uşor de detectat. De asemenea, medicii nu pot diagnostica ceea ce este imposibil de văzut. Dacă pacienţii nu reuşesc să urmeze rutina corespunzătoare de curăţare a intestinului, materiile fecale pot ascunde cancerul.

Vechea zicală "practica perfecţionează acţiunea" se aplică indiferent dacă sunteţi mecanic sau medic. Medicii cu experienţă, specializaţi în această procedură, au mai mari şanse să detecteze leziunile canceroase decât colegii lor mai puţin experimentaţi.

Deci, ce ar fi de făcut? Eu sunt în continuare convins că cel mai bun mod de a evita cancerul de colon este efectuarea de colonoscopii regulate. Indiferent de modul în care tăiem tortul, există posibilitatea ca bolile maligne să nu fie descoperite, dacă nu este examinat întregul colon.

Pentru cei care încă refuză această procedură, o combinaţie de sigmoidoscopie şi FOBT ar trebui efectuată. Studiile arată ca după 50 de ani, una din trei persoane dezvoltă un polip care ar putea deveni malign. Deci, cea mai bună politică nu este a juca ruleta rusească. Optaţi cel puţin pentru un FOBT anual.

Este ilogic să aşteptaţi ca simptomele maligne să apară, din moment ce este posibil ca hemoragia să nu apară decât atunci când cancerul este în stadiu avansat şi s-a extins deja dincolo de intestin, existând puţine şanse de vindecare. De-a lungul anilor, am văzut prea mulţi oameni care au murit pentru că au folosit orice scuză posibilă pentru a nu face colonoscopie.

Amintiţi-vă povestea cu cămila care şi-a băgat capul în nisip. Nu este o mişcare bună nici pentru cămile, nici pentru oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor