Avertisment înainte de alegeri: Dacă cetăţenii nu sunt atenţi la ce aleg, riscul unei rupturi de la parcursul european al României devine real

Corneliu Bjola
Loredana Diacu
01.05.2025

A existat o temă majoră în această campanie, dar ea nu s-a regăsit cu adevărat în discursul electoral. Mai exact, tema esenţială, decisivă, poate chiar definitorie pentru aceste alegeri a fost – şi rămâne – orientarea strategică a României, opinează Corneliu Bjola, profesor de diplomaţie digitală la Oxford, într-un interviu acordat Epoch Times.

Profesorul avertizează că suntem la un moment de cotitură, dacă cetăţenii nu sunt atenţi la ce aleg, riscul unei rupturi de la parcursul european al României devine din nou real.

"Începând cu 1989, România a făcut ceva remarcabil: a răspuns unei vocaţii istorice mai vechi, articulată pentru prima dată în 1848, consolidată prin Mica Unire din 1859 şi afirmată plenar în 1918 – aceea de integrare în spaţiul politic, economic şi civilizaţional european. Anii ’30 şi regimul comunist au blocat acest parcurs. 1989 a creat însă condiţiile reluării visului paşoptist.

Alegerile din 2025 pot marca un moment de cotitură în sens invers: dacă cetăţenii nu sunt atenţi la ce aleg, riscul unei rupturi de la parcursul european al României devine din nou real. România nu ar avea nimic de câştigat dintr-o astfel de evoluţie. Singura beneficiară ar fi Rusia.

Aceasta este miza uriaşă a alegerilor: Rămâne România ferm ancorată în familia europeană sau începe o decuplare lentă, o cădere înapoi în sfera de influenţă a Imperiului Răului, cu tot absurdul, cruzimea şi distrugerea provocate de regimul fascist de la Moscova – vizibile deja în Ucraina şi posibile mâine în Moldova sau poimâine chiar în România?

Din păcate, această temă a fost umbrită de cancanuri, abandonuri şi dezinformări grosolane, mai ales cele venite din zona extremistă. A fost atinsă tangenţial de câţiva candidaţi, în special Nicuşor Dan şi Crin Antonescu, care mi se par, în acest moment, cei mai pregătiţi în materie de politică externă şi securitate. Însă chiar şi ei au abordat această temă cu reţinere, fără să o asume clar şi răspicat, aşa cum ar fi meritat momentul", opinează Bjola.

Potrivit expertului, scenariul ideal pentru turul 2 ar fi o confruntare Nicuşor Dan - Crin Antonescu, "în primul rând pentru că sunt cei care s-au exprimat cel mai clar şi coerent pe tema crucială a orientării strategice a României în timp ce scenariul de coşmar pentru România ar fi un tur doi disputat de Simon şi Ponta.

"Ideal ar fi să îi avem pe amândoi – Nicuşor Dan şi Crin Antonescu – în turul al doilea, în primul rând pentru că sunt cei care s-au exprimat cel mai clar şi coerent pe tema crucială a orientării strategice a României.

Nicuşor Dan a subliniat fără echivoc nevoia de a sprijini Ucraina pentru a ţine pericolul rusesc departe de graniţele noastre, de a susţine integrarea Republicii Moldova în structurile europene şi de a implica România în programul de reînarmare al Uniunii Europene.

La rândul său, Crin Antonescu a readus în discuţie ideea, demnă de salutat, a întăririi relaţiilor strategice cu Franţa şi Marea Britanie.

O confruntare între cei doi în turul al doilea ar transmite un semnal extrem de pozitiv către partenerii noştri europeni: că România nu este veriga slabă a flancului estic, ci un stat determinat să-şi apere opţiunea europeană şi să contribuie activ la reconstrucţia ordinii strategice a continentului.

Desigur, între cei doi există diferenţe importante în planul politicii interne. Antonescu se profilează ca reprezentant al status quo-ului, al unei continuităţi cu modul inept de guvernare care a contribuit la criza politică şi economică actuală.

În schimb, Nicuşor Dan a exprimat clar intenţia de a iniţia o reformă profundă a statului român – un răspuns la semnalul tot mai puternic transmis de societate încă din noiembrie, acela că actualul model de funcţionare este epuizat.

Există însă şi un al treilea scenariu – cel cu adevărat de coşmar: un tur doi între George Simion şi Victor Ponta. Alegerea ar fi, practic, între un extremist care riscă să arunce România în haos şi izolare internaţională şi un oportunist constant în conflict cu adevărul, animat de aspiraţii neroniene – a se vedea modul în care, în 2014, a decis aberant inundarea României.

Atât Simion, cât şi Ponta sunt determinaţi să alinieze România cu regimuri autoritare precum cele ale lui Orban, Fico sau Vucic, transformând ţara într-un vasal de facto al Rusiei sau Chinei. În ambele variante, traiectoria europeană a României ar fi curmată – fie brusc şi violent în cazul lui Simion, fie mai lent şi insidios în cazul lui Ponta, dar la fel de periculos", concluzionează Bjola.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor