China speră că Dalai Lama poate „reveni pe calea cea bună”, dar echipa acestuia respinge condiţiile puse de guvernul comunist

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. (DIPTENDU DUTTA / AFP / Getty Images)
Redacţia
11.02.2025

China speră că Dalai Lama se poate „întoarce pe calea cea bună” şi este deschisă la discuţii privind viitorul acestuia atât timp cât sunt îndeplinite anumite condiţii, a declarat luni Beijingul într-o propunere respinsă de parlamentul tibetan în exil din India, potrivit Reuters.

Liderul exilat al budismului tibetan, care împlineşte 90 de ani în iulie, a fugit din Tibet în 1959 în India după o revoltă eşuată împotriva regimului chinez, dar şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce înainte de a muri.

China este deschisă la discuţii privind viitorul laureatului Premiului Nobel pentru Pace atât timp cât acesta renunţă la poziţia sa de divizare a „patriei-mamă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Guo Jiakun, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.

Guo a răspuns la o solicitare de a comenta moartea fratelui mai mare al liderului spiritual, Gyalo Thondup, care a acţionat anterior ca trimis neoficial al acestuia în discuţiile cu oficialii chinezi.

Gyalo Thondup a murit sâmbătă, la vârstă de 97 de ani, în casa sa din oraşul indian Kalimpong.

Dalai Lama trebuie să recunoască deschis că Tibetul şi Taiwanul sunt părţi inalienabile ale Chinei, al cărei singur guvern legal este Republica Populară Chineză, a declarat Guo, folosind numele oficial al ţării.

Dar vicepreşedintele parlamentului tibetan în exil, Dolma Tsering Teykhang, a respins precondiţiile.

„Nu este posibil ca Sanctitatea Sa să spună minciuni, acest lucru nu se va întâmpla. Dacă ei dictează că Sanctitatea Sa ar trebui să vorbească despre Tibet ca fiind o parte inalienabilă, aceasta este o denaturare a istoriei. Prin denaturarea istoriei, nu poţi avea o soluţie paşnică şi amiabilă”, a spus ea din oraşul indian Dharamshala din Himalaya, unde locuieşte şi Dalai Lama.

Dalai Lama a demisionat în 2011 din funcţia de lider politic al guvernului tibetan în exil, pe care Beijingul nu îl recunoaşte. Discuţiile oficiale cu reprezentanţii săi au stagnat de atunci, dar Teykhang a declarat că discuţiile pe canale indirecte sunt în curs, refuzând să ofere detalii.

Pe măsură ce Dalai Lama îmbătrâneşte, problema succesorului său a devenit, de asemenea, tot mai urgentă. China insistă că ea îi va alege succesorul.

Dar Dalai Lama spune că va clarifica întrebările legate de succesiune, cum ar fi dacă şi unde se va reîncarna, în conformitate cu credinţa budistă tibetană, în jurul datei aniversării a 90 de ani, în iulie.

Într-o scurtă întâlnire cu Reuters în decembrie, el a spus că ar putea trăi 110 ani.

Teykhang, care s-a născut în Tibet, a declarat că speră că Dalai Lama se va putea întoarce acasă, datorită eforturilor depuse de oamenii din China.

„Am mari speranţe că Sanctitatea Sa va vizita Tibetul şi va merge la Palatul Potala. Am mari speranţe”, a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor