Autorităţile moldovene ignorate în stânga Nistrului: Trupele militare ruse nu intenţionează să se retragă

Deşi autorităţile de la Chişinău au cerut în repetate rânduri, în ultima perioadă, trupelor ruse din regiunea transnistreană să se retragă luând cu ei şi muniţiile pe care le folosesc în aplicaţii militare, Kremlinul ignoră în totalitate acest lucru.
(Captură Foto)

Trupele ruse din stânga Nistrului nu încetează să continue aşa-zisele antrenamente, sau aplicaţii militare desfăşurate în regiunea transnistreană, împreună cu structurile de forţă de la Tiraspol. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a convocat miercuri, 17 august reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Acesta a fost chemat „în legătură cu informaţiile vehiculate pe larg de către mass-media transnistreană privind aplicaţiile militare desfăşurate repetat de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) în comun cu structurile de forţă ale autoproclamatei republici transnistrene, având drept obiectiv 'contracararea unor ameninţări teroriste'”, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

Potrivit Ministerului de Externe moldovean, acţiuni asemănătoare celor din Transnistria, cu implicarea directă a forţelor „militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni” sunt considerate ca fiind provocatoare şi inadmisibile.

Mai mult decât atât, MAEIE a ţinut să reitereze faptul că aceste acţiuni militare sunt „percepute ca o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”. Totodată, ministerul a subliniat necesitatea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

De menţionat că şi ataşatul militar şi aero al Federaţiei Ruse cu sediul la Chişinău, colonelul Igor Dobvnea a fost convocat de către şeful Direcţiei politică de apărare şi planificare a apărării (DPAPA) din cadrul Ministerului Apărării, colonelul Alexandru Harea, la 15 şi 17 august, în legătură cu activitatea reprezentanţilor militari din cadrul GOTR în regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării remis Epoch Times, „Colonelul Harea a exprimat, în numele conducerii Ministerului Apărării, îngrijorarea faţă de participarea trupelor GOTR, inclusiv a tehnicii militare în planificarea, organizarea şi desfăşurarea exerciţiilor comune cu aşa-numitele forţe speciale transnistrene, în cadrul cărora a fost forţat cursul de apă al râului Nistru”.

De asemenea, colonelul Harea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de activitatea comandantului GOTR, colonelul Iurie Zelencov, pe motiv că acesta derulează acţiuni provocatoare la adresa securităţii Republicii Moldova şi desfăşoară întâlniri neoficiale cu conducerea de vârf a regimului din Transnistria.

Alexandru Harea i-a mai solicitat lui Igor Dovbnea „să comunice conducerii Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse nemulţumirea Ministerului Apărării al Republicii Moldova vis-a-vis de acţiunile GOTR şi comandantul unităţii şi, în calitatea sa de reprezentant militar superior al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, să întreprindă măsurile necesare pentru a evita, pe viitor, astfel de activităţi”.

La rândul său, colonelul Igor Dovbnea a precizat faptul că reprezentanţii Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse au fost informaţi despre situaţie, dar încă nu a primit un răspuns la acest subiect.

Menţionăm că recent şi secretarul Consiliului Naţional al Securităţii Ucrainei, Olexandr Turcinov, a subliniat faptul că Rusia urmăreşte destabilizarea Republicii Moldova prin crearea instabilităţii în Transnistria, folosind instrumentele energetice, economice şi a organizaţiilor artificiale.

„Kremlinul ia toate măsurile pentru a restabili controlul direct asupra statelor şi teritoriilor care au aparţinut cândva imperiului rus / sovietic. Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Kazahstan, ţările din Caucazul de Sud şi Asia Centrală sunt obiectivele principale ale agresiunii ruseşti”, a declarat Olexandr Turcinov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe