Atentatul de la 11 septembrie şi teoriile conspiraţiei
alte articole
Miercuri s-au împlinit 12 ani de la sângeroasele atentate din 11 septembrie 2001, atunci când teroriştii au atacat turnurile gemene World Trade Center, eveniment ce avea să şocheze o lume întreagă.
Un număr de 19 terorişti, membri ai grupării Al-Qaeda, ar fi deturnat patru avioane de pasageri americane cu intenţia de a ataca simbolurile economice, militare si politice ale Statelor Unite. În consecinţă, două avioane au intrat în World Trade Center, unul a atacat Pentagonul, iar ultimul viza cel mai probabil Casa Albă sau Capitoliul, dar din fericire nu a mai ajuns la destinaţie.
Aproximativ 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor atentate.
Zborul numărul 11 al companiei American Airlines, care avea la bord 92 de pasageri şi cinci terorişti, a lovit primul turn al World Trade Center din New York. La puţin timp după aceea, 17 minute mai exact, al doilea avion, cu 65 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a lovit al doilea turn. Al treilea, cu 64 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a aterizat peste Pentagon. În scurt timp, un alt avion care se presupune că viza Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbuşit în Pennsylvania, după ce pasagerii au intervenit şi s-au luptat cu teroriştii.
Între timp, Manhattan-ul era învăluit de fumul provocat de prăbuşirea celor două turnuri gemene, care a durat aproximativ 2 ore. Alte două clădiri aflate lângă turnuri s-au dărâmat de asemenea.
Se pare că în spatele atentatelor se afla liderul grupării Al-Qaeda, Osama bin Laden. Zece ani le-au trebuit americanilor să-i dea de urmă acestuia şi să-l omoare.
Statele Unite au fost martore la un scenariu pe care nu l-au crezut vreodată posibil - americanii au fost atacaţi la ei în ţară. După atentatele de la 11 septembrie, SUA şi-a schimbat strategia militară şi a început să se pregătească să facă faţă unui nou tip de război, cel împotriva terorismului.
Deşi măsurile de securitate au fost mărite, nu a fost de ajuns pentru a preveni un nou atac. Anul trecut, tot în 11 septembrie, a fost atacat consulatul din Benghazi, Libia, care s-a soldat cu moartea ambasadorului american şi a altor trei agenţi de acolo.
Ca răspuns la o altă ameninţare teroristă, în luna august a acestui an, SUA a închis temporar 25 de reprezentanţe diplomatice din nordul Africii până în Orientul Mijlociu.
Se pare că lupta Statelor Unite cu terorismul nu s-a încheiat odată cu moartea lui bin Laden.
Teoria conspiraţiei
De-a lungul vremii s-au conturat numeroase teorii ale conspiraţiei. Cele mai des întâlnite susţin că aceste atentate au fost lăsate să se întâmple, ceea ce ar sugera că persoane din guvernul american ştiau de atacuri dinainte şi le-au ignorat, sau chiar le-au asigurat asistenţă, sau altă variantă chiar mai sumbră, anume că anumite persoane din guvern au plănuit aceste atacuri, ori au colaborat cu reţeaua teroristă Al-Qaeda.
Motivele cele mai des întâlnite sunt că atacurile au fost utilizate pentru a justifica invadarea Afganistanului şi Irakului, pentru a mări cheltuielile financiare de ordin militar şi pentru a îngrădi libertatea civilă a poporului american.
În alte teorii se susţine că toate cele patru cutii negre au fost descoperite (oficial au fost găsite două), că au fost făcute înregistrări false cu Osama bin Laden, sau că au fost implicate alte guverne străine, respectiv se vorbeşte despre agenţi pakistanezi care au ajutat financiar atacul, sau despre implicarea evreilor, că aceştia ar fi cunoscut planurile de atac dinainte, etc.
Conspiraţioniştii afirmă că doar cu o zi înainte de atentatele de la WTC, evreii care lucrau acolo au fost anunţaţi să nu se prezinte la birou în dimineaţa aceea, iar în consecinţă aproximativ 4.000 de oameni nu s-au prezentat la muncă în ziua catastrofei.
A fost chiar alcătuită o listă cu martori oculari cheie, care au murit în diverse moduril suspecte după 11/9, cel mai celebru fiind poate cazul lui Barry Jennings. Lucrător în domeniul administraţiei imobilelor, Barry era lângă turnuri când au fost atacate. Prezentându-se la etajul 23 unde se aflau birourile administraţiei clădirii, le-a găst goale, ca şi sum fuseseră părăsite chiar atunci. A coborât la etajul 7 pe scări. Când a ajuns la 6, s-a produs o mare explozie DEDESUBT, aşa că a urcat cu greu înapoi la 8. La 8 se auzeau în continuu explozii de la etajele inferioare. Într-o clădire care nu existau instalaţii de gaz, sursa exploziilor este considerată extrem de suspectă.
Barry Jennings a murit în august 2008, la numai câteva zile înainte de publicarea raportului despre prăbuşirea WTC, de cauze necunoscute.
Sunt peste câteva sute de milioane de pagini web dedicate conspiratiei de la 11/9 şi zeci, dacă nu chiar sute de cărţi publicate pe acest subiect. Oricare ar fi cazul un lucru este cert: a fost un moment istoric tragic care a adus suferinţa si spaima în inimile multor oameni.