SUA: Alarmă terorism, astăzi închise ambasadele şi consulatele americane

Preşedintele Barack Obama. (T.J. Kirkpatrick / Getty Images)
Mioara Stoica
04.08.2013

Astăzi, rămân închise ambasadele americane din mai mult de 20 de ţări. Reînnoita alertă de terorism a determinat administraţia să emită un avertisment pentru cetăţenii americani care călătoresc în ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Deciziile sunt dictate oficial ca o "abundenţă de prudenţă", dar, potrivit unor surse anonime din cadrul Departamentului de Stat şi al serviciilor secrete, au fost luate pe baza unor informaţii credibile referitoare la o ameninţare reală, relatează duminică Repubblica.

În Orientul Mijlociu, astăzi 4 august, televiziunea americană CBS raportează precum că, complotul terorist ar fi deja în curs de desfăşurare, chiar dacă nu se ştie când şi unde vor avea loc atacurile.

Oficiali ai serviciilor secrete, scrie reporterul John Miller pe site-ul CBS, au primit un raport de la o sursă de încredere precum că, principalul complot terorist ar fi în fază de aplicare: echipa care trebuie să-l realizeze a fost deja selectată şi ar fi deja pe locul ales pentru atac. Mesajul se încheie aici. Ceea ce autorităţile nu au spus este data, ora şi ţinta atacului, motiv pentru care s-a decis să se ia toate măsurile de precauţie, cum ar fi închiderea ambasadelor şi consulatelor.

Revelaţii care confirmă ceea ce toată ziua de ieri a fost spus în repetate rânduri de către autorităţile militare şi lideri politici. "Ne confruntăm cu un flux de ameninţări semnificative, motiv pentru care noi reacţionăm", a declarat generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major General al Forţelor Armate, la microfoanele de la ABC. "Aceste ameninţări - a adăugat el - sunt mai specifice decât în trecut, iar scopul lor nu este numai de a ataca Statele Unite, ci Occidentul".

De-a lungul aceleeaşi linii Peter King, preşedinte al Subcomisiei pentru Terorism şi Informaţii a Congresului: "Nu avem nici o îndoială că există o conspiraţie şi că ei se pregătesc de atacuri grave. Sunt şapte sau opt ani de când particip la briefing-uri şi am fost informat în mod regulat de aceste probleme şi pot să spun că aceasta este ameninţarea cea mai specifică pe care am văzut-o vreodată în ultimii ani. Nu este numai o simplă conexiune de ipoteze, ci există o informaţie foarte specifică că se planifică atacuri, dar, desigur, nu ştim unde".

Aseară, "potenţialele ameninţări care apar în Peninsula Arabă sau în zonă" au făcut obiectul unei reuniuni a Preşedintelui Barack Obama cu liderii din aparatul de securitate. Printre participanţii la consiliul de securitate naţională au fost prezenţi Susan Rice, secretarul de stat american John Kerry şi cel de la apărare, Chuck Hagel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor