Conferinţă de presă la Washington: Obama vorbeşte despre anti-terorism şi transparenţă
alte articole
Potrivit celor declarate de ministrul rus de externe, azilul temporar acordat fostului tehnician de la CIA şi NSA, care a suparat americanii cu revelaţiile despre spionaj - "DataGate" - nu va produce niciun nou Război Rece între Rusia-SUA. La sfârşitul unor reuniuni oficiale la Washington, Lavrov a subliniat că "nu este de aşteptat un război rece: dosarul Snowden nu afectează forţa principală a relaţiilor bilaterale”, relatează sâmbătă Rai Giornale Radio.
Preşedintele SUA, Barack Obama intenţionează să colaboreze cu Congresul pentru a reforma Patriot Act, legea anti-terorism aprobată după 11 septembrie. Cu toate acestea, nucleul Al-Qaeda, cel care a efectuat atacurile din New York şi Pentagon, a fost decimată şi este slabă, dar organizaţiile regionale, cum ar fi Al-Qaeda în Peninsula Arabică, sunt o ameninţare şi pot ucide, lovind de exemplu, ambasade, a adăugat Obama care a vorbit la o conferinţă de presă la Washington, înainte de a pleca în vacanţa de vară.
În special, pentru Patriot Act, Obama vrea să aibă reguli noi pentru mai mult control şi transparenţă la momentul de colectare a înregistrărilor telefonice. ''Am cerut o revizuire a programului nostru de supraveghere'' deoarece trebuie găsit un echilibru între securitate şi libertate, a afirmat preşedintele, ilustrând un plan de audit în patru puncte, pentru a creşte transparenţa. În acest sens, liderul de la Casa Albă a lansat un grup de lucru pentru a studia problema controalelor de supraveghere de către NSA, contestat de mai multe organizaţii de protecţie a drepturilor civile. Americanii trebuie să aibă încredere în programele de monitorizare ale guvernului, a declarat preşedintele, intervenind în dezbaterea cu privire la programele de Nsa despre care Edward Snowden, în DataGate, a dezvăluit detalii. Despre fostul consultant CIA, Barack Obama nu are îndoieli: "Nu cred că Snowden este un patriot'', a spus adăugând că'' în cazul în care acesta este convins că a făcut un lucru bun, ca orice american poate veni aici să se apere în instanţă''.
Obama a vorbit şi despre relaţiile dificile cu Moscova din cauza cazului Snowden: ''Au fost întotdeauna unele tensiuni cu Rusia după prăbuşirea URSS. Dar, în ultimii ani, cu Medvedev s-au înregistrat unele progrese'', a declarat preşedintele, subliniind că Vladimir Putin s-a întors din nou cu retorica anti-americană şi explică alegerea de a anula summitul bilateral cu omologul său de la Moscova: ''Cu Rusia este necesar să luăm o pauză şi să recalibrăm relaţia noastră. Şi nu doar pentru cazul Snowden - spune Barack Obama – nu este strict punitiv, au existat dezacorduri cu privire la diverse probleme, cum ar fi Siria şi Drepturile Omului. Dar nu considerăm necesar să boicotăm Jocurile Olimpice de iarna viitoare care vor avea loc la Soci, în sudul Rusiei. Cu toate acestea, el a vrut să clarifice ''Nu am o relaţie proastă personală cu Vladimir Putin: conversaţiile noastre sunt adesea productive şi constructive".
Pe partea rusă, potrivit ministrului Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, acordarea de azil temporar în Rusia fostului tehnician NSA, Edward Snowden, care a jenat SUA cu dezvăluirile despre programul de spionaj DataGate, nu va produce vreun nou Război Rece între Moscova şi SUA. La sfârşitul unor reuniuni oficiale la Washington, Lavrov a subliniat că "nu este de aşteptat un război rece: dosarul Snowden nu afectează forţa principală a relaţiilor bilaterale”.
În cele din urmă, în ceea ce priveşte cea mai recentă alertă teroristă, Departamentul de Stat al SUA a decis să redeschidă 18 din cele 19 ambasade şi consulate închise după alarma pentru riscul de atacuri teroriste lansate săptămâna trecută. Rămâne închisă ambasada de la Sanaa, din Yemen. Va rămâne închis şi consulatul de la Lahore, Pakistan, dar pentru o ameninţare diferită de cea a Al Qaeda.