Astrofizicienii observă trei stele devorate de găuri negre
alte articole
Cercetătorii ruşi au anunţat că au observat, recent, trei stele distruse de către găurile negre, un eveniment astronomic care s-ar petrece, în medie, odată la 30.000 de ani într-o galaxie.
O stea care trece prea aproape de o gaură neagră – o zonă în spaţiu unde gravitatea este atât de puternică încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa – este distrusă şi devorată de aceasta în câţiva ani.
Evenimentul - numit de astrofizicieni "disrupţia stelară ritmică" - poate fi detectat cu ajutorul razelor-X pe care le emite procesul. Dar, cum Universul este abundent în emisii de raze-X, izolarea exploziilor de raze-X emise de stelele trase în găuri negre este o sarcină complexă.
Cercetarea a fost efectuată de echipa comună de astrofizicieni ai Institutului de Cercetare Spaţial de la Academia rusă de Ştiinţă şi de la Institutul Moscova de Fizică şi Tehnologie.
Echipa s-a bazat pe datele de la observatoarele de raze-X orbitale - Rosat, activ din 1990 către 1999 - şi de înlocuitorul său activ, XMM-Newton.
Metodele curente de observare sunt imperfecte, iar până acum au fost observate numai câteva disrupţii stelare ritmice, au comunicat cercetătorii.
Se aşteaptă ca lista posibilelor victime ale găurilor negre să crească la câteva mii după, lansarea observatorului Spectrum-Roentgen-Gamma, de nouă generaţie, în 2016.
Spectrum-Roentgen-Gamma va avea două telescoape cu raze-X, unul de producţie rusă iar altul de producţie comună germano-rusă. Atât ROSAT cât şi XMM-Newton sunt proiecte ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).