Băsescu pentru R. Moldova: „Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună“

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a decorat joi mai multe personalităţi din Republica Moldova, cu ocazia împlinii a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Şeful statului a precizat că acordă decoraţiile unor personalităţi politice, culturale, ziarişti şi preoţi în "semn de recunoştinţă pentru ce au realizat pentru a promova limba, cultura şi spiritualitatea românească în Republica Moldova". Printre personalităţi sunt Mircea Druc, primul premier al Republicii Moldova, şi Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova.

Traian Băsescu a subliniat faptul că în ziua de 27 martie nu trebuie să uităm faptul că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre înfăptuirea României Mari.

„Azi suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor, iar românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii româneşti. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună. Susţinem integrarea Moldovei în UE, vrem să se bucure şi ei de aceleaşi privilegii. Vrem să susţinem acest proces al apropierii acestor două state româneşti“, a precizat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că românii şi moldovenii au o "relaţie de sânge, vorbesc aceeaşi limbă şi vor ca între state să existe această relaţie unică care să le permită să fie cât mai aproape unii de alţii".

"Doresc să ştiţi că noi respectăm Republica Moldova şi pe toţi cetăţenii indiferent de etnie, la fel cum îi preţuim pe toţi cetăţenii români. Şi mai vreau să ştiţi că şi în România există minoritari ruşi care se bucură de toate condiţiile necesare la standarde europene pentru a-şi păstra specificul, limba, identitatea spirituală, pentru că această diversitate culturală contribuie la împlinirea statului român", a declarat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne