Ashton Carter: SUA va furniza arme şi trupe pentru a întări forţele NATO din Europa

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter. (Captură Foto)

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat luni că SUA va furniza arme, avioane de luptă şi soldaţi pentru forţa de reacţie rapidă a NATO pentru a ajuta statele europene să se apere împotriva a ceea ce Washingtonul susţine care ar fi “ameninţări pentru securitate”, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Conform planului, SUA va contribui la consolidarea sectorului informaţional şi de supraveghere, va trimite forţe pentru operaţiuni speciale, logistică, transport aerian şi o gamă variată de arme care ar putea include bombardiere, avioane de luptă şi nave dotate cu rachete, a raportat Associated Press.

Carter a anunţat noile detalii privind contribuţia americană în timp ce se afla în Berlin, prima din mai multe capitale vizate în turul său european.

Încă nu s-a luat o decizie finală asupra numărului de soldaţi care vor fi trimişi în Europa, dar SUA susţine că nu va furniza o forţă terestră extinsă. Totuşi, un număr semnificativ de soldaţi americani se vor alătura trupelor din Germania, Norvegia şi Olanda, care au fost de acord să furnizeze primele elemente ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO (VJTF).

Trupele şi echipamentele americane vor rămâne pe loc deocamdată dar ar putea fi disponibile pentru desfăşurare într-un interval de 48-72 de ore dacă va fi necesar, şi dacă se va obţine aprobarea liderilor americani, a raportat AP.

Carter a declarat că SUA contribuie cu ajutoare deoarece ţara sa este complet dedicată apărării Europei. Dar, în ciuda expansiunii forţelor în estul Europei, Carter a declarat că SUA nu doreşte un conflict cu Rusia.

Tensiunile dintre Est şi Occident rămân în continuare puternice din cauza crizei din Ucraina, unde rebelii separatişti susţinuţi de Kremlin au capturat mai multe teritorii în estul ţării, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014.

Occidentul acuză Rusia că interferează cu problemele interne ale Ucrainei şi că prezintă o ameninţare pentru vecinii săi europeni. Moscova a negat consistent aceste acuzaţii, susţinând, în schimb, că Washingtonul este în mare parte vinovat pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina.

Aceste tensiuni s-au amplificat şi mai mult după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

În weekend, şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, a accentuat temerile Moscovei în legătură cu expansiunea NATO în Europa, numind această mişcare ca fiind inutilă, adaugă Sputnik.

Cu toate acestea, Carter a acuzat Moscova că încearcă să îşi extindă sfera de influenţă. “Să fiţi siguri: ne vom apăra aliaţii, vom apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi viitorul pozitiv pe care ni-l poate permite aceasta. Ne vom ridica împotriva acţiunilor şi încercărilor Rusiei de a restabili sfera de influenţă din era sovietică.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.