Ambasadorul rus: Dacă Suedia se alătură NATO vor avea loc “consecinţe”
alte articole
Într-un interviu acordat ziarului suedez Dagens Nyheter, ambasadorul rus în Suedia a avertizat această ţară în privinţa unor potenţiale “consecinţe” militare asociate cu aderarea la NATO, conform Business Insider.
Ambasadorul rus Viktor Tatarintsev a declarat pentru Dagens Nyheter că Rusia nu are niciun fel de planuri militare împotriva Suediei, această situaţie conformându-se cu neutralitatea Stockholm-ului faţă de alianţa militară vestică.
Dar Tatarintsev a avertizat că acest lucru s-ar putea schimba dacă Suedia ar intra în NATO, adăugând că vor fi luate anumite contramăsuri.
“Putin a subliniat faptul că vor exista consecinţe, că Rusia va trebui să recurgă la un răspuns de tip militar şi să reorienteze trupele şi rachetele noastre”, a declarat ambasadorul. “Ţara care se alătură alianţei NATO trebuie să fie conştientă de riscurile la care se expune.”
În prezent, Suedia nu are niciun plan pentru a adera la NATO şi a stat deoparte de alianţele competitive dintre Occident şi Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, climatul din Europa s-a schimbat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei şi, în consecinţă, suportul public pentru aderarea la NATO creşte rapid.
În octombrie 2014, un sondaj a arătat că 37% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO iar 36% împotrivă – pentru prima dată când balanţa se înclină în favoarea celor care susţin aderarea.
Această schimbare în opinia publică ar putea fi un răspuns la o serie de acţiuni ruseşti agresive şi provocatoare în regiune. În 17 septembrie 2014, două avioane militare ruseşti au pătruns în teritoriul suedez.
La scurt timp după aceea, un avion militar rusesc – zburând cu transponderele închise – a trecut periculos de aproape de un avion comercial în sudul ţării.
În plus, armata suedeză consideră că Rusia a trimis submarine în apele sale teritoriale în toamna anului trecut, ducând la o vânătoare de submarine care a devenit cea mai amplă operaţiune militară suedeză de după Războiul Rece, adaugă Business Insider.
Deşi Suedia nu aparţine alianţei militare vestice, ţara participă în prezent în alte două alianţe militare.
Alături de Danemarca, Finlanda, Islanda şi Norvegia, Suedia este membră a Cooperării Nordice pentru Apărare. De asemenea, Suedia este o membră a Grupului de Luptă Nordic al UE, alături de Finlanda, Norvegia, Irlanda, Estonia, Letonia şi Lituania.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.