Avioanele britanice interceptează “păsări” ruseşti în apropierea unui exerciţiu militar al NATO


Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice.
Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice. (Captură Foto)

Avioanele de tip Typhoon ale Forţei Aeriene Regale britanice au făcut 3 raiduri în ultimele 24 de ore pentru a intercepta avioane de luptă ruseşti care zburau în apropierea zonei unde au loc exerciţiile militare ale NATO din zona Baltică, conform Sky News.

Amplasarea avioanelor de luptă, staţionate în Estonia, are loc într-un moment în care Marea Britanie a avertizat Moscova că exerciţiile NATO nu sunt un joc.

Secretarul britanic al Apărării, Michel Fallon, într-un interviu cu Sky News la bordul navei britanice HMS Ocean, a declarat că Marea Britanie va fi alături de ceilalţi membri ai alianţei pentru a apăra graniţele europene estice.

Nava amiral a Marinei Regale britanice participă la un exerciţiu cu nave de tip amfibie pe o plajă din nordul Poloniei, situată la mai puţin de 160 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad.

Aproximativ 5.600 de militari şi 49 de vase din 17 state NATO participă la aceste exerciţii militare, al căror scop este acela de a demonstra solidaritatea cu estul Europei în faţa ameninţării ruse.

Manevrele militare au fost criticate de Moscova, care a acuzat NATO că reînvie fantoma Războiului Rece apropiindu-se atât de mult de frontierele sale.

Tensiunile dintre Est şi Occident rămân în continuare puternice din cauza crizei din Ucraina, unde rebelii separatişti susţinuţi de Kremlin au capturat mai multe teritorii în estul ţării, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014.

Aceste tensiuni s-au amplificat şi mai mult după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.