Şeful Pentagonului se pregăteşte pentru un conflict îndelungat cu Rusia
alte articole
SUA şi aliaţii săi din NATO se pregătesc militar pentru posibilitatea ca tensiunile cu Rusia să se prelungească chiar şi după plecarea de la putere a liderului rus Vladimir Putin, a declarat duminică secretarul american al apărării Ashton Carter, conform Reuters.
Intervenţia Rusiei în Ucraina a plasat aliaţii NATO din estul Europei în stare de alertă şi a declanşat o serie de mişcări militare din partea alianţei, incluzând accelerarea exerciţiilor militare şi crearea unei forţe de răspuns rapid a NATO.
La începutul unei călătorii de o săptămână în Europa, Carter a declarat că SUA speră că Rusia se va întoarce la un curs mai paşnic şi a accentuat zonele de cooperare diplomatică cu Moscova, incluzând discuţiile privind programul nuclear iranian.
Dar schimbările continue în poziţia militară a NATO, care au ca obiectiv descurajarea unei intervenţii ruseşti, vizează pregătiri pentru un conflict care ar putea să dureze mult mai mult, a declarat el.
Întrebat dacă Putin şi-ar putea schimba cursul acţiunilor, Carter a declarat că speră acest lucru dar că “nu poate fi sigur”.
Putin a fost ales preşedinte în 2012 peo periodă de şase ani. Conform legii ruse, şeful statului este limitat la două mandate consecutive, aşadar el ar putea candida din nou în 2018 pentru un alt mandat de 6 ani.
Călătoria lui Carter este un semn al adaptării NATO la această situaţie de durată. Luni, Carter se afla în Germania pentru a inspecta noua forţă de intervenţie rapidă. În Estonia, Carter se va urca la bordul unei nave de luptă americane, care a participat recent la o serie de exerciţii militare în Marea Baltică.
Oficialii au declarat că secretarul american al Apărării ar putea, de asemenea, să ofere detalii suplimentare privind prepoziţionarea echipamentului militar greu.
Toate aceste mişcări au fost criticate de Moscova, care a ameninţat că îşi va consolida propriile forţe şi că va adăuga peste 40 de rachete balistice intercontinentale la arsenalul său nuclear în acest an.
Pe lângă anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, oficialii NATO susţin că extinderea mişcării jihadiste Statul Islamic şi a altor grupuri militante din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au schimbat de asemenea mediul de securitate al NATO, susţine Reuters.
Şefii apărării din cadrul NATO se vor întâlni miercuri şi joi la Bruxelles şi sunt aşteptaţi să discute planurile privind crearea unui rol al alianţei militare în Irak în vederea întăririi instituţiilor irakiene. Un plan în acest sens ar putea fi aprobat în luna iulie, a declarat un oficial senior american, care a cerut să rămână anonim.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.