Ascensiunea pro-ruşilor în Estul, ca şi în Vestul Europei
alte articole
Într-o emisiune specială Epoch Times, Liliana Popescu, prorector la SNSPA, şi Şerban Cioculescu, lector la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, au analizat implicaţiile alegerilor ce schimbă faţa Europei - de la victoria pro-ruşilor Igor Dodon şi Rumen Radev în alegerile prezidenţiale din R.Moldova şi Bulgaria până la alegerile primare ale dreptei franceze, câştigate de Francois Fillon, apropiat de Putin.
Liliana Popescu a subliniat că Marine Le Pen merge mult mai departe decât Fillon. Deşi este liderul unui grup parlamentar din PE, programul acelui grup şi al Frontului Naţional este ca UE să rămână nimic mai mult decât o zonă de liber schimb. Ei atacă Comisia Europeană, acuzând-o de deficit de democraţie, deşi aceasta a dus în spate integrarea, finanţarea şi programele de redistribuţie pe care le avem în prezent.
”Francois Fillon este gaullist, iar Marine Le Pen este ultragaullistă - este împotriva oricărei cedări de suveranitate şi a oricărui element federalist. Un sondaj de opinie recent din Franţa arată că îi separă 2 procente acum. Fillon s-ar situa cu 2% peste şi ar câştiga în mod ironic cu ajutorul stângii”, a susţinut Şerban Cioculescu. În opinia sa, o parte din electoratul socialiştilor nu va veni la vot, dar o parte va dori s-o împiedice cu orice preţ pe Marine Le Pen să ajungă preşedinte.
Ca explicaţie pentru actuala situaţie din Franţa, lectorul de la Facultatea de Ştiinţe Politice a făcut o paralelă cu ”Germania anilor 30, în care Hitler a luat mult de la stânga şi de la comunişti. I-a radicalizat şi i-a adus la el. Se spunea că fascismul este socialismul proştilor. În loc de luptă de clasă, ura era canalizată împotriva evreilor şi alogenilor”.
În opinia sa, ”în Franţa lumea e sătulă de fiascoul economic din mandatul lui Hollande. Economia nu merge bine. S-au pierdut multe joburi, recesiune, şomaj. De aceea, Fillon vrea să reducă sute de mii de locuri de muncă din sectorul bugetar, vrea să mărească norma de lucru. Vă daţi seama că-n România un astfel de om n-ar avea şanse să câştige. În Franţa există însă o clasă de întreprinzători care vor să refacă economia, să se sacrifice pentru ca să le fie mai bine”.
Pe de altă parte, referitor la candidatura Angelei Merkel în Germania pentru al patrulea mandat de cancelar, Liliana Popescu a susţinut că liderul CDU ”este singura care poate să conducă Germania şi Europa. Este ultimul lider al lumii liberale. În politica ei privind refugiaţii ea a mers pe valori, pe norme. E important să-i ajutăm pe aceşti oameni care sunt în nevoie. Noi când am avut nevoie, am fost ajutaţi”.
Bulgaria continuă balansul între est şi vest
Referitor la alegerile din Bulgaria, Liliana Popescu a subliniat că Sofia va continua jocul între Est şi Vest deoarece ”există o istorie în sensul acesta, ca şi în relaţia Greciei cu Rusia”.
”Prin venirea la putere a lui Radev, Rusia a câştigat un aliat important pentru atunci când se va vorbi despre înnoire sancţiunilor economice la adresa Rusiei”, a mai spus profesoara. Ea a arătat că, potrivit unui studiu CSIS, investiţiile ruseşti reprezintă cam 22% din economia bulgărească, unul dintre cele mai mari procente din Europa, astfel încât bulgarii au o miză serioasă de a păstra relaţia cu Rusia.
La rândul său, Şerban Cioculescu a arătat că dependenţa energetică de Rusia a Bulgariei este undeva la 90%, iar lobby-ul rusesc este foarte puternic în economia bulgară.
Prin venirea la putere a lui Radev, Rusia a câştigat un aliat important pentru atunci când se va vorbi despre înnoirea sancţiunilor economice la adresa Rusiei.
”Bulgarii l-au votat pe Radev nu neapărat pentru că este filorus, ci pentru că premierul Borisov şi-a erodat capitalul electoral. El a fost la guvernare ani de zile – 2009-2013, 2014-2016 - şi a devenit foarte nepopular. În economia Bulgariei lucrurile nu merg bine, corupţia e galopantă. Lumea e mereu în stradă – ba profesorii, ba funcţionarii publici. Tot timpul este nemulţumire acolo, mult mai mare decât la noi”, a explicat el.
Cioculescu a reamintit că Borisov este cel care a retras Bulgaria din South Stream deoarece încălca nişte dispoziţii din pachetul energetic al UE şi afecta şi structura Coridorului Sudic de gaze. ”El este cel care a pus bomboana pe colivă şi i s-a reproşat că Bulgaria ar fi obţinut mult din această conductă”, a adăugat expertul.
În opinia sa, au contat şi declaraţiile sale pro-ruse, ”dar şi promisiunea că va ridica economia din marasm şi va împărţi mai echilibrat averile pentru ca şi în Bulgaria există o discrepanţă foarte mare între bogaţi şi săraci. S-a acumulat un capital de frustrare imens şi evident că Rusia profită de noua situaţie”.
Profesorul s-a referit şi la respingerea propunerii româneşti privind flotila comună la Marea Neagră, arătând că Borisov şi-a dat seama că se apropie alegerile şi că va pierde.
Cioculescu consideră că în eşecul său la alegerile prezidenţiale ”a mai contat şi faptul că a numit candidat o femeie fără multă carismă, nu foarte cunoscută şi a mai şi declarat că demisionează dacă candidata GERB este învinsă, ceea ce n-a fost o idee strălucită deoarece cei care-l urau au găsit astfel o modalitate să scape de el”.
Liliana Popescu în schimb a exprimat dubii în legătură cu explicaţia rezultatului prin faptul că GERB a prezentat un candidat femeie, arătând că bulgarii sunt mai puţin conservatori ca noi, românii, şi au avut femeie Ministru de Externe la sfârşitul anilor 90.
Prima parte a emisiunii, o puteţi găsi aici