Artmark: Multe tablouri de valoare, la Expoziţia şi la licitaţia lunii ianuarie
alte articole
Expoziţia Licitaţiei de Artă Românească Importantă, Postmodernism şi Contemporană, primul eveniment marcant din 2013 pentru piaţa de artă din România, aduce în atenţia publicului larg între 22 şi 29 ianuarie numeroase tablouri de mare valoare, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti (CA Rosetti, nr 5, vizavi de Muzeul "Theodor Aman").
"La licitaţia de miercuri vor fi prezente peste 100 de tablouri. Expoziţía reprezintă o strategie a organizatorilor tocmai ca publicul larg să poată să admire şi să studieze tablourile, înainte ca aceste opere să intre în diverse colecţii private. Procentul de vânzare la aceste licitaţii este de 90-100 %", a declarat pentru Epoch Times Irina Haranguş, reprezentant al agenţiei Echipa de PR.
"Tir cu boi"
Printre loturile licitaţiei se numără o nouă şi controversată interpretare a marelui pictor Nicolae Grigorescu - "Carul cu boi", într-o viziune contemporană.
Prezent în cadrul Expoziţiei cu tabloul "Tir cu boi" (valoare estimativă, 1.200 - 2.200 de euro), artistul contemporan Adrian Preda ilustrează alegoria exportului patrimoniului în contextul actual al economiei naţionale.
Artistul noului val vede în Nicolae Grigorescu un promotor al valorilor româneşti, un nou brand de ţară, sortit înstrăinării şi multiplicării în masă.
"În tablou este ilustrat un TIR mare, pe a cărui prelată care acoperă remorca este pictat celebrul 'Car cu boi' al lui Grigorescu", a precizat Irina Haranguş.
De cealaltă parte a Expoziţiei, Nicolae Grigorescu explorează în stilul său inconfundabil lumea pastorală românească, devotată tradiţiei (pictura "Mioare", valoare estimativă, 25.000 - 40.000 de euro).
"Avem acest Grigorescu de mare valoare, însă cel mai valoros tablou din licitaţie este un Tonitza - "Veneţiana" - un tablou splendid, cu o valoare estimativă de 80-150.000 de euro", a mai precizat Irina Haranguş pentru Epoch Times.
După turneul organizat la Braşov şi Sinaia, expoziţia lunii ianuarie a ajuns în Capitală şi este pregătită să-i primească pe iubitorii de artă.
În perioada 18-21 ianuarie, evenimentele organizate de Artmark în cele două oraşe montane s-au bucurat de un public numeros (peste 1.000 de persoane), alcătuit din personalităţi publice locale, colecţionari şi iubitori de artă receptivi la piaţa de artă din România, precum şi la dinamica tradiţional-contemporan.
Provenienţa operelor de artă românească expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă este una cu totul aparte, iar tablourile semnate de mai mulţi maeştri ai picturii româneşti provin din reputate colecţii private: colecţia Principelui Constantin Basarab-Brâncoveanu, Conte de Ungaria, colecţia medicului şi filosofului Nicolae Constantin Paulescu, colecţia Dan Angelescu, colecţia pictorului Ion Anestin, colecţia Av. Aurel Vladimir Diaconu ş.a.
Opere rare şi artă postmodernă
Operele expuse au un palmares bogat în ceea ce priveşte participarea la importante târguri şi expoziţii, fapt ce le confirmă autenticitatea şi valoarea.
În Expoziţia de la Palat, se disting opere rare pe piaţa de artă, semnate de Cămil Ressu ("Culegătorii de trufe", valoare estimativă, 10.000 - 18.000), Samuel Mutzner ("Peisaj din Giverny", valoare estimativă, 8.000 - 15.000) sau Gheorghe Petraşcu ("Natură statică cu vase şi carte", valoare estimativă, 20.000 - 30.000).
Expoziţia aduce în prim plan şi o serie de nume mai noi pe piaţa de artă, dar aflate în plină ascensiune pe plan internaţional, ale căror opere pot fi încă adjudecate la preţuri accesibile, de ordinul sutelor de euro: Dan Perjovschi, Dragoş Burlacu, Roman Ţolici sau Dan Voinea.
Inclusiv segmentul de artă postmodernă este acoperit în expoziţie de autori deja consacraţi, cu cote în creştere pe piaţa de profil: Ştefan Câlţia ("Călător în lumea sa", valoare estimativă, 8.000 - 14.000), Corneliu Baba ("Anemone", valoare estimativă, 5.000 - 8.500) sau Alexandru Ciucurencu ("Pervaz cu hortensii", valoare estimativă, 6.000 - 9.000).
Vânzări de 1,6 milioane de euro, la licitaţía de Crăciun
"Licitaţia care a fost organizată cu prilejul Crăciunului din 2012 a fost foarte reuşită şi frumoasă din toate punctele de vedere. Suma totală a vânzărilor a fost în valoare de 1,6 milioane de euro, iar rata de adjudecare a loturilor, de 95,5%", a mai declarat Irina Haranguş pentru Epoch Times.
Expoziţia Licitaţiei de Artă Românească Importantă, Postmodernism şi Contemporană poate fi vizitată zilnic de la ora 10.00 şi până seara la ora 20.00, iar marţi, în ultima zi, până la ora 19.00.
Licitaţia de Artă Românească Importantă şi Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană va avea loc la Athenee Palace Hilton Bucureşti, miercuri, 30 ianuarie, începând de la ora 19.30.