"Ciobăniţa" lui Nicolae Grigorescu se vinde la licitaţie
alte articole
Tabloul "Ciobăniţă" de Nicolae Grigorescu, care prezintă o femeie deghizată în haine de cioban, va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, la Ateneul Român din Bucureşti. Acest portret al unei ciobăniţe este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, este prezent şi un cald peisaj de toamnă realizat tot de Grigorescu. Lucrările marelui pictor român vor putea fi achiziţionate pe 25 septembrie, alături de alte 156 de opere semnate de artişti precum Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ion Ţuculescu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi alţii.
Tabloul "Ciobăniţă" de Nicolae Grigorescu (un ulei pe pânză, cu dimensiunile 61 × 38 cm) provine din colecţia dr. Maria Avrămescu şi are o valoare estimativă cuprinsă între 50.000 - 100.000 de euro.
Potrivit Artmark, care-l citează pe omul de cultură Constantin Istrati, este posibil ca personajul din lucrarea "Ciobăniţă" să fie soţia artistului, Maria Danciu, un model preferat de către acesta, şi pe care o deghiza uneori în haine de cioban, pictând-o ca atare "sur le motif" (o lucrarea pictată fără ca autorul să fi realizat înainte un desen intermediar, n.r.). "Ciobăniţă" este pictată pe o pânză adusă din Franţa, ce poartă ştampila fabricantului şi a vânzătorului de articole de pictură - Alexis Ottoz & Felix Voisinot - şi adresa magazinului, Notre Dame de Lorette 46, aflându-se în apropierea zonei în care artistul a avut atelier mai mulţi ani la rând.
Doi ciobănaşi realizaţi de Nicolae Grigorescu, "Ciobănaş cu turmă de oi", respectiv "Ciobănaş pe Valea Doftanei", sunt printre cele mai valoroase tablouri adjudecate în România (195.000 de euro, la Licitaţia de Vară 2012, respectiv 250.000 de euro, la Licitaţia de Impresionism Românesc din septembrie 2011).
Cea de-a doua lucrare cu care Grigorescu participă la licitaţia Artmark din 25 septembrie este "Peisaj de toamnă" (ulei pe lemn, 22 × 33 cm). Valoarea sa este estimată între 25.000 - 35.000 de euro. Opera a participat la expoziţia "N. Grigorescu - Maestrul de la Câmpina", în 2006, la Muzeul Naţional Cotroceni, şi este realizată în primii ani ai retragerii definitive a artistului la Câmpina.
Ambele picturi semnate de artist împreună cu peste 150 de alte lucrări pot fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu - Racoviţă, până pe data de 24 septembrie. În ziua licitaţiei, pe 25 septembrie, lucrările vor fi transferate la Ateneul Român.