Licitaţii de cinci stele la Mamaia şi Monte Carlo
alte articole
Aflaţi în jurul unei piscine, la un hotel de cinci stele din Mamaia, mai mulţi colecţionari de obiecte de lux au inaugurat un nou segment în piaţa publică de artă şi obiecte de colecţie din România, cea a licitaţiilor pentru bijuterii de excepţie. În urma licitaţiei, au fost adjudecate circa două treimi dintre piese, totalul ridicându-se la peste 118.000 euro, cu 73 de piese vândute din 98 propuse. Preţul maxim a fost de 16.000 euro şi a fost propus de la sediul Artmark din Capitală pentru inelul Crivelli „Intrecciato” din aur roz, decorat cu diamante, rubine şi safire roz.
Potrivit organizatorilor, au fost obţinute rezultate foarte bune pentru bijuteriile cu pietre impresionante, cea mai rară dintre ele – un mare diamant negru, montat pe un inel „Solitaire” din aur alb – fiind vândut cu 9.000 euro unei participante de la Mamaia. Tot aici a fost adjudecată şi „Grand roşe” – broşă din aur alb, decorată cu diamante clasice, roze şi rubine – o altă vedetă a licitaţiei, la preţul de 11.000 euro, peste estimarea de 3.000–6.000 euro.
Bijuteriile de colecţie, semnăturile de prestigiu şi modele originale au fost de asemenea apreciate de participanţi: un inel masonic din aur, decorat cu diamant şi simbolurile specifice frăţiei, echerul şi compasul a obţinut 2.400 euro, un preţ de şase ori mai mare decât estimarea minimă. Un ceas de damă Hamilton, din aur alb şi diamante, şi-a dublat aproape estimarea maximă, fiind adjudecat cu 4.250 euro, iar un pandantiv-inimă din aur, decorat cu safir central şi diamante, s-a vândut cu 4.500 euro.
Vara licitaţiilor de cinci stele nu s-a terminat încă. În seara de 22 iulie, pasionaţii de artă românească şi bijuterii rare vor avea parte de cel mai exotic duplex din istoria Casei Artmark, dar şi de cel mai îndrăzneţ proiect al pieţei de artă româneşti de până acum, transmite Infostar. Două destinaţii estivale, Monaco şi Mamaia, vor fi conectate prin artă, iar organizatorii propun la licitaţie nume cu mare rezonanţă ale artei româneşti – Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Marcel Iancu sau Theodor Pallady, capodopere cu un real potenţial investiţional pentru cumpărătorii din România şi Monte Carlo. „Prin organizarea primei licitaţii în Principatul Monaco, ne propunem să începem un program de promovare a artei româneşti în spaţiul european. La acest moment se bucură de notorietate pe piaţa internaţională doar acei artişti români ce au emigrat şi s-au împlinit profesional în străinătate, nu şi marii maeştri ai artei româneşti, nicicând promovaţi în afară ţării. Ne propunem să contribuim la corectarea acestui neajuns şi să începem să prezentăm în străinătate şi alţi artişti români valoroşi, fie de patrimoniu fie contemporani, a căror cotă de piaţă are şanse foarte mari să crească dacă este promovată în pieţele potrivite”, a afirmat Alexandru Bâldea, acţionar majoritar Artmark.
Prin organizarea primei licitaţii în Principatul Monaco, ne propunem să începem un program de promovare a artei româneşti în spaţiul european.
Monegascii vor putea vizita expoziţia celor 51 de capodopere impresioniste şi moderne, dar şi o elegantă selecţie de 50 bijuterii rare, în perioada 17–19 iulie, la Hotel Metropole din Monte Carlo. Pasionaţii de artă din România sunt aşteptaţi la Hotel Vega din Mamaia, unde vor putea vizita expoziţia şi, ulterior, participa la licitaţie.