Bucureşti, Hotel Marriot: Gala Iubitorilor de Artă, Licitaţia de Crăciun

Piaţa de artă din România va fi mai bogată cu un eveniment de mâine, odată cu desfăşurarea evenimentului anului în domeniu, Gala Iubitorilor de Artă - Licitaţia de Crăciun. Acest spectacol al iernii marchează patru ani de Artmark şi aduce în atenţia colecţionarilor şi a investitorilor 200 de loturi în valoare de peste 1,5 milioane euro, aproximativ 500 de invitaţi şi două lansări de carte de specialitate miercuri, 19 decembrie, de la ora 18.00, în spaţiul găzduit de J.W.Marriott Grand Hotel Bucureşti.
"Car cu boi" de Nicolae Grigorescu (amosnews.ro)
Liviu Şerbănescu
18.12.2012

Piaţa de artă din România va fi mai bogată cu un eveniment de mâine, odată cu desfăşurarea evenimentului anului în domeniu, Gala Iubitorilor de Artă - Licitaţia de Crăciun. Acest spectacol al iernii marchează patru ani de Artmark şi aduce în atenţia colecţionarilor şi a investitorilor 200 de loturi în valoare de peste 1,5 milioane euro, aproximativ 500 de invitaţi şi două lansări de carte de specialitate miercuri, 19 decembrie, de la ora 18.00, în spaţiul găzduit de J.W.Marriott Grand Hotel Bucureşti.

În Luna cadourilor, după un turneu-fulger prin Cluj-Napoca şi Iaşi, colecţia de iarnă a capodoperelor artei româneşti şi ale artei decorative europene se reîntregeşte la Bucureşti - pentru a se pregăti de regalul artistic din 19 decembrie.

Turneul organizat de Artmark pentru iubitorii de artă din provincie s-a bucurat de un real succces, atât din partea publicului vizitator, prezent în număr mare, cât şi din partea personalităţilor şi a presei locale, care s-au dovedit a fi receptivi la piaţă de artă şi la posibilitatea de a investi în domeniu.

Două lansări de carte

De la ora 17.30, regalul artistic de iarnă, Licitaţia de Crăciun, aduce în atenţia pasionaţilor două lansări de carte, dintre care una este "Artişti evrei din România modernă", de Prof. Dr. Alexandru Florian, Monica Enache şi Valentina Iancu, publicată la Editură Noi Media Prinţ. Pentru această lansare, criticul de artă Magda Cârneci face parte dintre invitaţii de marcă.

A doua lansare a fost organizată pentru cartea "De vorbă cu Marcel Chirnoagă", de Vasile Petrovici, cunoscut colecţionar de artă şi secretarul Societăţii Colecţionarilor de artă din România.

Pentru licitaţia anului, printre loturile-vedetă ale evenimentului - picturile maeştrilor Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu sau Corneliu Baba - îşi fac loc capodopere ale bijuteriei şi artei decorative europene: "Pasărea paradisului", o broşă Cartier de colecţie, realizată în 1954 din aur şi platină, decorată cu diamante şi rubin (valoare estimativă 8.000 - 12.000 euro), un pocal Neo-baroc cu capac, din argint Neresheimer & Sohne, piesă monumentală de colecţie de la sfârşitul secolului al XIX-lea care demonstrează măiestria orfevrăriei germane (valoare estimativă 2.500 - 4.000 euro), precum şi un inel de seară din platină, decorat cu pavaj de diamante, realizat în a doua jumătate a secolului al XX-lea (valoare estimativă 4.000 - 6.000 euro).

"La această licitaţie sunt prezente şi obiecte mai accesibile, de câteva sute sau mii de euro, care pot fi achiziţionate de publicul larg din pura plăcere sau pentru cadouri, în general bijuterii", a declarat pentru Epoch Times Irina Haranguş, reprezentantă a agenţiei Echipa de PR.

Semnături celebre

La Licitaţia de Crăciun, unele dintre cele mai reuşite portrete ale pictorilor români îşi aşteaptă viitorii proprietari:

- "Portretul unei aristocrate", semnat de artistul de talie internaţională Eustaţiu Stoenescu (valoare estimativă de 18.000 - 25.000 euro),

- "Odaliscă", portret de sorginte orientalistă realizat de pictorul Francisc Sirato (valoare estimativă de 14.000 - 24.000 euro), operă care a participat în anul 1931 la "Exposition d'art roumain moderne a l'occasion de la XXVIIme Conference de l'union interparlamentaire" sau

- "Turci la Balcic", de Alexandru Ţipoia (valoare estimativă de 3.000 - 5.000 euro), un dublu portret care a făcut parte din Expoziţia retrospectivă Alexandru Ţipoia de la Muzeul Naţional de Artă al României, în anul 1998.

Tonitza, preţ-record în 2011

"Cel mai scump din licitaţia anului este un tablou de Grigorescu, "Întoarcerea de la târg", cu o valoare estimativă de 100.000 - 200.000 de euro. Mai avem şi alte tablouri valoroase, cum ar fi "Spaime", de Corneliu Baba. avem peste 100 de picturi, iar restul sunt obiecte decoraţiuni interioare, obiecte pentru decorarea mesei, realizate din argint în ateliere celebre", a mai precizat Irina Haranguş pentru Epoch Times.

Ediţia de anul trecut a Galei Iubitorilor de Artă - Licitaţia de Crăciun a fost un real succes şi a înregistrat un record în domeniu.

"Anul trecut au fost peste 500 de participanţi, iar cel mai mare succes l-a avut o pictură de Tonitza, "Nud în iatac", care s-a vândut cu 290.000 de euro, cel mai mare preţ din România oferit pentru un tablou într-o licitaţie publică. Următorul astfel de eveniment va avea loc în februarie 2013 şi va reuni în special bijuterii, care pot constitui un mărţişor deosebit", ne-a mai declarat Irina Haranguş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor