Glasul protestelor de la Cluj, flautista Alexandra Luca: „Cred că e o minune de sus. Trăim un moment istoric”

Flautista Alexandra Luca, simbolul protestelor de la Cluj
Flautista Alexandra Luca, simbolul protestelor de la Cluj (monitorulcj.ro)

Arta e cea care însoţeşte protestele din aceste 12 zile. Alături de tinereţe creează un alt mod de a protesta în România. Un altfel de civism. Sau, poate, asistăm la renaşterea civismului în România (naşterea lui a avut loc în aprilie 1990, în Piaţa Universităţii).

Decenţa şi frumuseţea acestor proteste amintesc inevitabil de fenomenul Piaţa Universtăţii. Şi acolo bannerele erau adevărate creaţii istorico-literare, iar muzica de atunci a devenit imn. Imnul „golanilor” împotriva comunismului, s-a născut acolo. Atunci nu existau telefoane mobile, dar mii de luminiţe străluceau din lumânările aprinse ale miilor de tineri care nu mai doreau să trăim în comunism.

Protestele de acum, generalizate în marile oraşe ale ţării au şi ele imnurile, artiştii şi scriitorii lor.

Protestele de la Cluj din ultimele zile au atras şi ele atenţia atât prin numărul masiv de protestatari, cât şi prin ingeniozitate artistică. Mai întâi, au fost percuţioniştii de la formaţia Cercul Întreg, care au animat cu ritmurile lor protestele de la finalul săptămânii trecute. Apoi, figura emblematică a protestelor din Piaţa Unirii din Cluj a devenit o tânără artistă a cărei voce, care a însufleţit imnul „Deşteaptă-te, române”, s-a auzit asupra unui public mai numeros decât la marile festivale muzicale.

O cheamă Alexandra Luca şi este absolventă a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, dar nu la canto, ci la flaut. Liderii protestelor au auzit-o în timp ce intona imnul ”Deşteaptă-te, române!”. Au remarcat timbrul vocal deosebit şi au rugat-o să urce pe platforma din zona ruinelor romane din Piaţa Unirii din centrul vechi al Clujului, pentru a cânta la microfon. Astfel, Alexandra Luca a devenit vocea simbolică a Clujului.

Fragilă, mică de statură, slăbuţă, urcată pe platforma din centrul Clujului, Alexandra Luca a avut ocazia să cânte în faţa unui public la fel de numeros ca şi cel care se strânge la marile festivaluri gen Untold sau Electric Castle. Cei 60.000 de oameni care au cântat împreună cu ea ”Deşteaptă-te, române!” au reprezentat un public mai numeros decât cel de la concertele Iron Maiden, Roxette, Deep Purple sau Scorpions de la Cluj, relatează RFI.

Ea spune că a îndrăgit muzica de când era mică. I s-a părut natural să îmbine civismul cu interpretarea muzicală.

„Este minunat ceea ce se întâmplă. Cred că e o minune de sus, cred că trăim un moment istoric şi cred că ceea ce facem noi, seară de seară şi zi de zi, aici, va avea un efect extraordinar şi va face ca viitorul copiilor noştri şi al copiilor copiilor noştri să fie unul binecuvântat”, a spus tânăra muziciană.

Alexandra Luca a evoluat ca muzician independent şi a scos şi un album propriu. Tânăra a cântat în diferite ansambluri vocale. Ea spune că s-a alăturat protestatarilor care au ieşit în Cluj pentru a dezaproba modificarea Codurilor Penale pentru că îşi iubeşte ţara.

Alexandra Luca mai spune că a fost impresionată de momentul în care Piaţa Unirii şi străzile din centrul Clujului s-au umplut de lumina telefoanelor mobile ale participanţilor la protest. Artista îi îndeamnă pe protestatarii din toată ţara să continue să reziste împotriva corupţiei.

”Dragilor, haideţi să rezistăm! Să nu cedăm! România va fi liberă cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul nostru!”.