Artefacte ceramice paleolitice surprinzător de sofisticate, descoperite în Europa

Un membru şi un trunchi al unui patruped, probabil un cerb sau cal - parte din seria de 36 de obiecte ceramice descoperite la Vela Spila, Croatia.
Un membru şi un trunchi al unui patruped, probabil un cerb sau cal - parte din seria de 36 de obiecte ceramice descoperite la Vela Spila, Croatia. (Rebecca Farbstein)

În Croaţia, au fost descoperite treizeci şi şase de obiecte ceramice datând din ultima eră glaciară, între 15.000 şi 17.000 de ani în urmă.

Fragmentele au fost găsite la Vela Spila, o peşteră calcaroasă de pe insula Korcula, şi par a fi în cea mai mare parte părţi de animale modelate.

O echipă de oameni de ştiinţă din Croaţia şi de la Universitatea Cambridge din Anglia cred că utilizarea ceramicii a apărut separat în diferite societăţi din epoca de piatră.

"Este extrem de neobişnuit să găsim artă ceramică atât de timpuriu în preistorie", a declarat coautorul studiului Preston Miracle, de la Universitatea din Cambridge, într-un comunicat de presă.

Descoperirile de la Vela Spila par să reprezinte prima dovadă de artă ceramică paleolitică de la sfârşitul ultimei ere glaciare. "Ele par să se fi dezvoltat independent de orice altă formă anterioară."

Vela Spila pare să fi fost locuită din perioada Paleoliticului Superior, cu aproximativ 20.000 de ani în urmă, până în epoca bronzului, cu aproximativ 3.000 de ani în urmă.

Colecţia a fost realizată de meşteri calificaţi şi a fost încadrată în "Epigravetian", o cultură care a durat 12 milenii. Urmele de pe bucăţile găsite indică utilizarea unor instrumente diferite, probabil făcute din os sau piatră, şi îmbinări minime care să le confere putere.

Echipa crede că Vela Spila a făcut parte dintr-o tradiţie artistică înfloritoare în Balcani, care a durat aproximativ două milenii.

"Dezvoltarea acestor noi materiale şi tehnologii se poate să fi fost un catalizator pentru o transformare mai generală a expresiei artistice şi artei figurative de acolo, cu mii de ani în urmă", a declarat coautoarea studiului Rebecca Farbstein, de la Universitatea din Cambridge.

Rezultatele au fost publicate în publicaţia plos ONE.