Români talentaţi la Festivalul Copiilor din Oakville, Canada

Şcoala de limbă română “Vorbesc Româneşte” a organizat, duminică, Festivalul Copiilor 2018, urmat de un concert de pian susţinut de renumitul pianist Teo Milea în oraşul Oakville, provincia Ontario, Canada.
Maria Matyiku
11.05.2018

Evenimentul cultural din Oakville a inclus un spectacol impresionant cu muzică de calitate şi prestaţie artistică deosebită, cu un mare impact pe reţelele de socializare şi despre care încă se mai împărtăşesc impresii.

La deschidere, Octavian Năstase, organizatorul principal al evenimentului, a adresat câteva cuvinte audienţei, cu speranţa că prin dragostea pentru muzică, prin curajul şi determinarea de a-şi urmări pasiunea muzicală, atât micii artişti cât şi invitatul special, Teo Milea, vor reuşi să aducă publicului multe momente plăcute. Acesta a subliniat faptul că intenţionează ca acest festival să devină un eveniment anual, unde copiii îşi vor etala pasiunea pentru artă, nu numai pentru muzică.

În prima parte a spectacolului au concertat la pian 19 copii din comunitatea românească veniţi din 9 oraşe diferite, din provincia Ontario şi Quebec. Copiii au delectat audienţa interpretând, printre altele, creaţii ale compozitorilor J.S Bach, Mozart, Frederic Chopin, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Brahms, Dmitri Kabalevsky cât şi lucrări de Christine Donkin, Dennis Alexander, J.F. Burgmuller Anne Crosby, Christopher Norton etc.

Publicul a rămas profund impresionat atât de prestanţa micilor pianişti, cât şi de calităţile şi preocupările acestor copii minunaţi.

Toate aceste tinere talente au şi alte hobby-uri pe lângă pasiunea pentru muzică, le place să danseze, să picteze, să facă sport. Ei au început să studieze de la o vârstă fragedă partiturile muzicale, sunt mândri că sunt români şi iubesc tot ce are legătură cu România.

Pregătirile finale înainte de începerea programului, cu Oana Drăgălin de la "Vorbesc Româneşte", organizatoare a Festivalului Copiilor (Maria Matyiku / Epoch Times)
Pregătirile finale înainte de începerea programului, cu Oana Drăgălin de la "Vorbesc Româneşte", organizatoare a Festivalului Copiilor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Din oraşul gazdă, Oakville, au participat Nicole Andruchovici, Diana Radu, Felicia Căruntu şi fraţii Sebastian şi David Sperneac. Din Toronto, au fost prezenţi Michael Husu, Adelina Nicu, Sophia Leopold-Mureşan, Amalia Enache şi Andrei Moldovan.

Vă prezentăm câteva impresii ale copiilor :

Diana, 9 ani: "Mi-a plăcut foarte mult acest eveniment, în mod deosebit sunetul muzicii, a fost foarte frumos. Îmi place muzica pentru că-mi dă libertate, îmi place foarte mult să cânt la pian. Aş dori să le transmit copiilor din România următorul mesaj: Tu poţi face orice vrei, însă trebuie să încerci, să faci să vezi cum e".

Sebastian, 13 ani, care va avea în iunie examenul de gradul 8 la conservator, a afirmat: "Am o adevărată pasiune pentru Bach şi mă simt bine să cânt ceva care-mi place. E foarte frumos să vezi împreună atât de mulţi copii români care cântă împreună şi e foarte plăcut să auzi cât de bine s-au pregătit toţi."

Michael, la cei 13 ani a absolvit nivelul 10 la Conservatorul Regal de Muzică, iar în prezent îşi continuă educaţia prin Asociaţia Conservatorului Regal din Toronto. Dotat cu un talent aparte, trăieşte muzica şi reuşeşte să se conecteze şi să transmită publicului emoţiile şi trăirile. Are o participare impresionantă la diferite concerte şi evenimente şi participă la concertele cu Senior Wind Symphony, Wind Orchestra, Wind Ensemble şi Jazz Band. În iunie, Michael va performa pentru al treilea an consecutiv la Carnegie Hall din New York City.

Michael a împărtăşit câteva impresii: "Am fost foarte impresionat de tot spectacolul. Pianul este instrumentul meu favorit, cânt şi la clarinet. Am participat la o competiţie săptămâna trecută şi am luat de trei ori locul 1 şi un loc 3. Atunci când cânt, mă desprind de audienţă, de totul din jurul meu, simt că sunt doar eu cu pianul cu care mă împrietenesc, iar împreună povestim şi transmitem mai departe povestea."

Adelina, 7 ani, face parte din ansamblul de dansuri populare, organizat de ORLA (Ontario Romanian Learning Association).

Sophia, 9 ani, a moştenit talentul tatălui său pentru muzică, însă este cunoscută în Canada şi România pentru talentul în pictură. A avut expoziţii personale de la vârsta de 3 ani, cu 9 exponate, în Canada. A câştigat multe premii şi concursuri de artă, iar talentul ei este prezentat în cartea: Sophia Leopold - Playing and Making Art.

Ea a menţionat: "Mi-a plăcut cum a cântat Teo, dar şi cântecele copiilor. Vreau să le transmit copiilor din România să facă ceea ce le place, şi chiar dacă la început nu cântă bine la pian sau alt instrument, prin practică vor deveni mai buni."

Despre talentul surorilor Maya şi Brianna Gherghel, din oraşul Georgetown, cu siguranţă se va mai auzi în viitor. Maya, 9 ani, îşi compune propria muzică de la 6 ani şi la festival a interpretat piesa proprie Curcubeul.

La festivalul copiilor au mai participat Nicholas Vasiliu, 13 ani, din oraşul Burlington, Andreea Gugiuman, 14 ani, din oraşul Whitby, Alex Jones, 7 ani din oraşul Milton, Andy Morărescu din oraşul Ancaster, Tristan Foale, 9 ani, din oraşul Laval, provincia Quebec, iar din oraşul Mississauga au participat Antonia Heroiu, 12 ani, şi Alex Bibisi, 10 ani.

Antonia Heroiu a obţinut 7 premii la Festivalul de muzică Peel, cel mai mare festival din Ontario, la ediţia 91 din 2018. Ea a mărturisit: "Mi-a făcut plăcere să cânt pentru comunitatea românească. Au fost şi foarte mulţi copii care au cântat foarte bine. Muzica îmi dă un sentiment de calm. Uneori când îmi fac temele şi nu ştiu ceva, mă duc la pian şi cânt câteva melodii, sau doar bat nişte clape, iar inspiraţia vine. Dacă se va mai organiza o competiţie de genul acesta, voi reveni cu plăcere să cânt. Copiilor din România, aş vrea să le transmit următoarele: dacă găsiţi o oportunitate să învăţaţi pianul, vioara sau oricare alt instrument, nu pierdeţi ocazia, pentru că muzica este foarte bună şi vă poate ajuta."

Concertul susţinut de celebrul pianist Teo Milea

În partea a doua a evenimentului, Teo Milea, pianist şi compozitor clasic contemporan, a impresionat publicul cu un concert electrizant din compoziţii proprii. Fiecare concert susţinut de Teo Milea este o experienţă unică, greu de uitat. Povestea fiecărei piese interpretate este transpusă prin mişcările corpului care se contopesc cu magia sunetelor produse în timp ce clapele sunt atinse de mâinile care par să plutească.

 (Maria Matyiku / Epoch Times)
(Maria Matyiku / Epoch Times)

Înainte de recital, Teo Milea a ţinut să adreseze câteva cuvinte tinerelor talente şi părinţilor lor: “ Uitându-mă la tinerii din faţa mea, am retrăit emoţiile pe care şi eu le-am avut la vârsta de 6 ani. Iată, acum am 30 de ani, dacă dau timpul înapoi, mă bucur să văd că această meserie nu e într-un derapaj, nu e într-un picaj. Mă bucur să văd că sunt tineri care merg pe drumul acesta. Nu ştiu câţi dintre ei or să-mi calce pe urme, nu e o meserie uşoară vă spun de pe acum, dar e o meserie extraordinar de frumoasă. Cred că rolul cel mai mare în calea copiilor îl aveţi voi, ca părinţi. Voi sunteţi profesorii de acasă. Am marea plăcere să predau în Toronto şi am nişte copii fantastici de care sunt foarte mândru. La fel le spun şi copiilor, dar şi părinţilor: au nevoie de sprijinul vostru ca părinţi pentru a-şi urma drumul."

Prima piesă interpretată din recital a fost Nostalgia, urmată de 1st Sun, o piesă care invită la o plimbare pe coasta oceanului, spre o destinaţie pe care şi-o poate imagina fiecare. Următoarea piesă, “Ireversibil”, i-a adus lui Teo calificarea în Topul celor 4 finalişti ai concursului “Searchlight” organizat de Radio CBC Canada, fiind şi câştigătorul Votului Popular, dintr-un total de peste 2000 de artişti înscrişi. Concertul s-a încheiat cu piesa Sarbanda. Întreaga sală a participat la acest moment cu ovaţii prelungite.

 (Maria Matyiku / Epoch Times)
(Maria Matyiku / Epoch Times)

Notă: Vorbesc Româneşte este o organizaţie non-profit care, pe lângă organizarea şcolii de limbă română, la care sunt înscrişi între 80-100 copii pe an, promovează şi organizează evenimente culturale şi educaţionale pentru copii. Vorbesc Româneşte oferă copiilor oportunitatea de a-şi descoperi şi dezvolta pasiunile: de la cursuri de matematică, lucru manual, tabere de vacanţe unde copii au o varietate de activităţi dramă, ştiinţa, sport, artă, crafts, muzică, sărbătoresc ziua naţională a iei. Sloganul lor este: "învaţă, visează şi creează".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor