Armistiţiul din Gaza a intrat în vigoare. Luptele au încetat înainte de eliberarea ostaticilor

Luptele dintre trupele israeliene şi luptătorii Hamas au încetat vineri, pentru prima dată în şapte săptămâni, în cadrul unui armistiţiu temporar, înainte de eliberarea planificată a ostaticilor israelieni deţinuţi de militanţi în schimbul palestinienilor încarceraţi, transmite Reuters.
Nu au fost raportate bombardamente mari, lovituri de artilerie sau atacuri cu rachete, deşi atât Hamas cât şi Israelul s-au acuzat reciproc de împuşcături sporadice şi alte încălcări. Ambele au declarat că războiul se va relua imediat ce se va încheia armistiţiul.
În oraşul Khan Younis din sudul Gaza, străzile erau pline de oameni care se aventurau să iasă din case şi adăposturi într-un peisaj cu clădiri transformate în mormane de moloz. Familiile strămutate cu copii mici cărau lucruri în saci de plastic, sperând să se întoarcă, cel puţin temporar, în casele pe care le abandonaseră la începutul războiului.
"Acum sunt foarte fericit, mă simt în largul meu. Mă întorc la casa mea, inimile noastre sunt relaxate. Este foarte obosit să stai fără mâncare sau apă. Acolo (acasă) putem trăi, bem ceai, facem pâine", a declarat Ahmad Wael, zâmbind.
Deasupra zonei de luptă din nordul Gazei, privită de peste gardul din Israel, nu se vedea niciun semn de avioane de război care au survolat cerul timp de săptămâni, de explozii la sol sau dâre de rachete lansate de Hamas. Doar o coloană de fum era vizibilă la începutul după-amiezii.
Coloane de tancuri israeliene au ieşit din teritoriul din nordul Fâşiei Gaza, în timp ce camioanele cu ajutoare au intrat dinspre Egipt prin sud.
Încetarea focului timp de patru zile, care a început la ora locală 7 dimineaţa, presupune eliberarea a 50 de femei şi copii ostatici deţinuţi de combatanţi, în schimbul a 150 de femei şi adolescenţi palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Primii 13 ostatici şi 39 de palestinieni ar urma să fie eliberaţi în cursul zilei de vineri.
Israelul a declarat că această perioadă ar putea dura peste patru zile dacă mai mulţi ostatici vor fi eliberaţi în ritm de cel puţin 10 pe zi, iar o sursă palestiniană a declarat că, în final, ar putea fi eliberaţi până la 100 de ostatici.
Ajutoare suplimentare urmează să ajungă în Gaza, care a fost cuprinsă de o criză umanitară în urma bombardamentelor israeliene ce au ucis mii de palestinieni timp de mai multe săptămâni.
Hamas a confirmat că toate ostilităţile forţelor sale vor înceta. Însă Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al fracţiunii armate a Hamas, a subliniat ulterior că este vorba de un "armistiţiu temporar".
Într-un mesaj video, el a făcut apel la "escaladarea confruntării [...] pe toate fronturile de rezistenţă", inclusiv în Cisiordania ocupată de Israel.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant a promis o revenire similară la lupte: "Aceasta va fi o scurtă pauză, la încheierea căreia războiul (şi) luptele vor continua intens şi vor genera presiuni pentru întoarcerea mai multor ostatici."
Israelul şi-a lansat asaltul asupra Gaza după ce luptătorii Hamas au năvălit peste gardul de la graniţă din sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.
De atunci, Israelul a lansat numeroase bombe asupra enclavei conduse de Hamas, ucigând aproximativ 14.000 de locuitori din Gaza, dintre care aproximativ 40% sunt copii, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.
Dintre cei 2,3 milioane locuitori din Gaza, sute de mii şi-au părăsit casele pentru a scăpa de violenţe, pe măsură ce condiţiile deveneau din ce în ce mai disperate, alimentele, apa potabilă, combustibilul şi alte bunuri de bază devenind tot mai puţine.
Acesta este cel mai sângeros episod din îndelungatul conflict israeliano-palestinian. Intenţia declarată a Israelului este de a eradica Hamas o dată pentru totdeauna.
Nu este permisă revenirea în nordul Fâşiei Gaza
Israelul le-a transmis locuitorilor strămutaţi din Gaza să nu încerce să se întoarcă în partea de nord a Fâşiei Gaza, centrul campaniei sale terestre de la începutul acestei luni.
Locuitorii din Gaza au declarat că israelienii au aruncat pliante prin care îi avertizează pe oameni să nu călătorească spre nord şi au tras peste capetele unor persoane care încercau să se întoarcă în oraşul Gaza.
Al-Jazeera a relatat că doi palestinieni au fost ucişi şi altul a fost rănit de soldaţii israelieni care au tras asupra persoanelor care încercau să se întoarcă în nord. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.
Sirenele au sunat în două sate din sudul Israelului, avertizând cu privire la posibile rachete palestiniene care se apropie. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Hamas a lansat rachete, încălcând armistiţiul, dar nu au fost raportate pagube.
Luptele au făcut ravagii în orele premergătoare armistiţiului, iar oficialii din enclavă au declarat că un spital din oraşul Gaza s-a numărat printre ţintele bombardate.
Un spital indonezian funcţiona fără lumină electrică şi era plin de bătrâni imobilizaţi la pat şi copii prea slabi pentru a fi mutaţi, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza. Al-Jazeera l-a citat pe Mounir El Barsh, directorul Ministerului Sănătăţii din Gaza, care a declarat că un pacient a fost ucis şi trei au fost răniţi.
Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la incidentul raportat.
Femeile şi copiii ostatici vor fi eliberaţi
Armistiţiul temporar a survenit pe fondul îngrijorării internaţionale cu privire la soarta ostaticilor şi la situaţia dificilă a civililor palestinieni blocaţi în Gaza. Israelul a respins apelurile pentru încetarea totală a focului, argumentând că aceasta ar avantaja Hamas, poziţie susţinută de Statele Unite.
Se aşteaptă ca primii 13 ostatici să fie eliberaţi în jurul orei 14.00 GMT către Crucea Roşie şi o delegaţie egipteană de securitate, apoi să fie scoşi prin Egipt pentru a fi transferaţi în Israel, au declarat surse de securitate egiptene. În schimb, Israelul va elibera 24 de femei şi 15 adolescenţi în Cisiordania ocupată, au declarat oficiali palestinieni.
Şeful comisiei pentru prizonieri a Autorităţii Palestiniene, Qadura Fares, a declarat că imediat ce Israelul va primi ostaticii la punctul de trecere Rafah, autoritatea israeliană pentru închisori îi va transfera pe prizonierii palestinieni la Crucea Roşie.
Conform acordului, ajutorul de care Gaza are nevoie disperată a început să fie livrat. Până la jumătatea dimineţii, 60 de camioane cu ajutoare au trecut din Egipt pe la punctul de frontieră Rafah, potrivit autorităţilor de frontieră din Gaza.
Două dintre primele camioane care au intrat purtau bannere pe care scria "Împreună pentru umanitate". Pe un altul scria: "Pentru fraţii noştri din Gaza".
Egiptul a declarat că 130.000 de litri de motorină şi patru camioane de gaz vor fi livrate zilnic în Gaza şi că 200 de camioane cu ajutoare vor intra zilnic în Gaza.
Un oficial palestinian familiarizat cu discuţiile privind armistiţiul a declarat, pentru Reuters, că doar trei camioane de ajutoare din cele 100 de camioane au ajuns până acum în nordul Fâşiei Gaza.
"Aceasta este o tergiversare gravă", a declarat oficialul.