Armele chimice siriene vor fi distruse în Albania

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC):  Ahmet Üzümcü, directorul general
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC): Ahmet Üzümcü, directorul general (BAS CZERWINSKI / AFP / Getty Images)

Armele chimice ale lui Bashar al-Assad ar putea fi transferate în Albania pentru a fi distruse. Publicaţia Il Sole 24 ore raportează că ceea ce doar până acum câteva zile părea a fi una dintre ipoteze, pare că acum a găsit o confirmare datorită disponibilităţii exprimate de către Guvernul de la Tirana.

A fost finalizat recensământul de aproximativ 290 de tone de arme chimice şi gaze care nu au fost încă introduse în bombe şi focoase, găsite în 41 de locaţii în 23 de site-uri declarate de către regimul de la Damasc. Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC) este angajată să găsească o ţară dispusă să accepte pe teritoriul său armele chimice siriene pentru a fi demontate. Este pentru prima dată când distrugerea armelor de distrugere în masă nu se face pe locul unde se află ele, dar războiul în curs de desfăşurare împiedică o astfel de operaţiune delicată în Siria. Damascul a acceptat de bună voie ca armele sale să fie distruse în străinătate (cu singura condiţie ca acestea să nu fie transferate în Statele Unite), iar comandamentul militar sirian a studiat deja şi a prezentat la OPAC planul prin care intenţionează să transfere armele chimice pe pământ.

Armele depozitate în Damasc şi Homs vor fi transportate spre coastă la bordul unor convoaie speciale puternic escortate de trupe de elită de-a lungul unui traseu care trece prin portul Tartus (sediul bazei navale ruse) până la Latakia, mai la nord, unde armele chimice vor fi luate la bordul unor nave de transport speciale. Itinerarul nu poate evita complet riscul de ambuscade şi atacuri surpriză ale rebelilor, dar fără alte alternative şi oferă avantajul de a se deplasa de-a lungul coastei, unde populaţia este în mare parte de etnie alawită şi pro- Assad.

După ce a făcut presiuni inutile asupra guvernelor din Turcia, Norvegia şi Iordania, Washingtonul pare să fi avut succes mai mare cu Tirana, astfel că la începutul lunii noiembrie cotidianul rus Kommersant a raportat disponibilitatea albaneză.

"Spre deosebire de ţările Uniunii Europene", declară ziarului Andrei Baklitsky, un expert de la Pir Center din Moscova, "Albania este sensibilă la stimulente, inclusiv materiale, pentru a admite agenţi toxici în ţara lor". Aici, în 2007-2008 au fost distruse arsenalele „yprite” moştenite de la regimul comunist Enver Hoxha. După cum a fost recunoscut de OPAC, cu ajutorul Germaniei, Elveţiei şi Statelor Unite, Albania a fost prima ţară din istorie care a finalizat pe deplin procesul de dezarmare chimică, distrugând aproximativ 16 tone de gaz. O experienţă care l-a făcut pe fostul preşedinte albanez Alfred Moisiu să fie în favoarea transferului de arme siriene, dar de data aceasta cantitatea este de 1.300 de tone.

Deşi mass-media a identificat deja centrul militar Qafe Molles, pe Muntele Dajiti la câţiva kilometri de Tirana, ca fiind locul în care armele chimice siriene ar putea fi stocate, guvernul continuă să tacă, iar Ministerul Apărării a refuzat până în prezent să comenteze cu privire la consolidarea zvonurilor referitoare la un acord în acest sens deja semnat cu Washington. Moscova a alocat 2 milioane de dolari pentru distrugerea gazului sirian, a oferit sirienilor mijloace pentru transportul gazului, iar Albaniei i-a oferit tehnologie pentru distrugerea acestuia în siguranţă.

În Tirana, cu toate acestea, nu sunt toţi încântaţi de distrugerea gazului nervin sirian. Alianţa care este împotriva importului de deşeuri, cartelul asociaţiilor pentru protejarea mediului creat pentru a contracara legea dorită de guvernul lui Sali Berisha (care a permis intrarea în ţară a deşeurilor periculoase pentru industria de reciclare) şi-a exprimat deja opoziţia faţă de această iniţiativă.

Se opune acestei operaţii şi fostul ministru de mediu (înainte ministru al apărării), Fatmir Mediu, care într-un interviu a declarat că legile nu permit importul substanţelor periculoase, iar în Albania nu există competenţe şi condiţii de securitate necesare pentru a distruge armele chimice siriene, mult mai periculoase şi mai sofisticate decât arsenalele „yprite” moştenite de la regimul comunist Enver Hoxha.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe