Turcia: Siria ar putea deveni un "Afganistan mediteraneean"

Conflictul din Siria ar putea transforma ţara într-un "Afganistan mediteraneean" dacă comunitatea internaţională nu intervine pentru a opri războiului civil din ţară, este de părere preşedintele turc Abdullah Gül, scrie The Guardian online.
Grupuri de rebeli înarmaţi (STR / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.11.2013

Conflictul din Siria ar putea transforma ţara într-un "Afganistan mediteraneean" în cazul în care comunitatea internaţională nu intervine pentru a opri războiul civil din ţară, este de părere preşedintele turc Abdullah Gül, citat de The Guardian online.

În cadrul unei vizite în Scotia preşedintele turc a catalogat drept "foarte dezamăgitoare" reacţia lumii în ceea ce priveşte criza siriană. El a subliniat că dacă "indiferenţa" comunităţii internaţionale continuă, "s-ar putea ajunge la o şi mai mare radicalizare şi la faptul că unele grupări care participă la războiul civil să aibă o atitudine şi mai extremă".

"Nu cred că cineva ar tolera existenţa unui Afganistan pe malul Mediteranei", a declarat acesta, adăugând că "din acest motiv, comunitatea internaţională trebuie să aibă o poziţie foarte solidă cu privire la Siria".

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad.

Conform rapoartelor ONU, există circa 100.000 de victime, peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi aproximativ şase milioane s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai rebelilor şi găzduieşte pe teritoriul său în jur de 600.000 de refugiaţi sirieni.

Preşedintele turc a declarat că va reacţiona "în modul cel mai ferm posibil" dacă acest conflictul se va extinde de partea turcă a frontierei dintre Turcia şi Siria.

În acelaşi timp, acesta îi acuză pe aliaţii ţării sale că nu au susţinut suficient de puternic eforturile turce în vederea unor negocieri cu preşedintele sirian la începutul crizei, pentru că, în opinia lui, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat "100.000 de persoane ar fi putut să nu moară, iar Siria nu s-ar fi confruntat cu atâtea distrugeri".

Liga Arabă invită opoziţia siriană să vină la Geneva

Reuniţi la Cairo, miniştrii au invitat, duminică seară, informează AFP.

Duminică, în cadrul unei reuniuni extraordinare la sediul Ligii Arabe de la Cairo, miniştrii arabi de externe au îndemnat facţiunile opoziţiei siriene să realizeze rapid o delegaţie sub egida Coaliţiei siriene în scopul de a se deplasa la conferinţa de pace numită Geneva-2, exprimându-şi „sprijinul acordat Coaliţiei naţionale siriene” a raportat AFP.

În acelaşi timp, miniştri au făcut un apel pentru înfiinţarea „unei autorităţi dotate cu puteri depline, printre care conducerea forţelor armate şi a serviciilor de securitate, pentru o durată limitată şi cu acordul tuturor părţilor, pentru a conduce tranziţia”.

În cadrul reuniunii a fost subliniată „necesitatea pentru toate părţile de a se angaja să ofere un mediu corespunzător demarării conferinţei Geneva-2, luând măsurile de urgenţă necesare, cum ar fi garantarea accesului ajutoarelor umanitare în toate regiunile Siriei, în special în zonele în stare de asediu şi lovite de foamete”. Consiliul de miniştri a cerut şi „eliberarea tuturor deţinuţilor politici', închişi ca urmare a rebeliunii împotriva regimului de la Damasc, un acord de încetare a focului şi 'întoarcerea refugiaţilor şi a persoanelor deplasate„.

Deşi este dorită atât de americani cât şi de ruşi, Geneva-2 se dovedeşte o sarcină dificilă, fiind deja amânată de mai multe ori până acum. Motivul principal este că opoziţia este divizată în legătură cu eventuala sa participare şi vrea garanţii că această conferinţă va duce la renunţarea la putere a lui Assad, un concept care în mod clar nu este împărtăşit de regimul autoritar de la Damasc.

Şeful Coaliţiei siriene, Ahmed al-Jarba, a reiterat angajamentul opoziţiei de „a merge la Geneva-2 numai unită” şi a reamintit condiţia pusă de tabăra care o reprezintă, respectiv un acord de încetare a focului pe toată durata negocierilor.

Opoziţia siriană se va reuni la 9 noiembrie la Istanbul pentru a decide dacă participă sau nu la conferinţa Geneva-2. Cea mai importantă grupare din opoziţie, Consiliul naţional sirian, a informat că nu se va duce la Geneva şi a ameninţat cu sciziunea în cazul în care Coaliţia va fi prezentă la aceste negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor