Siria: OPAC a distrus materiale pentru producerea de arme interzise în şase site-uri

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC): Ahmet Üzümcü, directorul general (BAS CZERWINSKI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.10.2013

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC) a verificat deja 11 site-uri identificate de Damasc ca parte a programului său de arme chimice şi a distrus materiale pentru producerea de arme interzise în şase dintre acestea.

Raportul este prezentat de aceeaşi organizaţie, care săptămâna trecută a primit Premiul Nobel pentru Pace. Echipa care este formată din experţii de la Opac şi personalul Naţiunilor Unite, a supravegheat, de asemenea, distrugerea de muniţie pentru arme chimice, reducând şi mai mult capacitatea regimului preşedintelui Bashar Assad de a folosi gaz paralizant în războiul civil în curs de desfăşurare. În urmă cu o săptămână, inspectorii vizitaseră doar două site-uri, deci cea mai recentă actualizare marchează o accelerare semnificativă în activitatea echipei.

În ultimele zile, Ahmet Üzümcü, directorul general al OPAC a cerut o încetare a focului cel puţin la nivel local şi pe termen scurt, pentru a permite experţilor aflaţi la faţa locului să lucreze. Üzümcü a declarat că oficialii sirieni cooperează şi facilitează activităţile experţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Misiunea inspectorilor în Siria se desfăşoară în condiţii dificile, în timp ce războiul civil continuă fără încetare. Violenţa împotriva civililor continuă. La 16 septembrie, cel puţin 21 de persoane, inclusiv patru copii şi şase femei, au murit din cauza unei explozii în provincia Deraa, în sudul Siriei, unde se află un batalion al Armatei, a raportat ONG-ul Observatorul sirian pentru Drepturile Omului. La momentul exploziei, victimele călătoreau într-o dubă. Vehiculul, potrivit activiştilor, a explodat în oraşul Noa în timp ce trecea peste o mină pusă de forţele loiale ale preşedintelui Bashar al Assad. Guvernul nu a comentat atacul până în prezent.

De la începutul conflictului, în Siria au fost ucise mai mult de 100.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor