Consiliul Local Pungeşti dat în judecată pentru interzicerea exploatării gazelor de şist

Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună luată în urmă cu trei săptămâni de către Consiliul Local al satului Pungeşti din Vaslui, unde Chevron intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist de pe teritoriul românesc.
Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti (Prin bunavoinţa Asociaţiei Vira)
Loredana Diacu
08.11.2013

Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, luată în urmă cu trei săptămâni de către Consiliul Local al satului Pungeşti din Vaslui, unde Chevron intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist de pe teritoriul românesc.

Autoritatea judeţeană a declarat că hotărârea oficialilor de la Pungeşti este ilegală şi anticonstituţională şi a solicitat anularea ei în instanţă, afirmând că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

"Aşa cum s-a procedat şi în cazul altor 11 consilii locale, care au fost acţionate în instanţa de contencios-administrativ pe aceeaşi speţă, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungeşti să-şi retragă hotărârea pe motiv că este ilegală şi anticonstituţională. Consiliul Local Pungeşti nu a ţinut cont de recomandarea noastră şi, întrucât a menţinut hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, a fost dată în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiţia să se pronunţe în acest caz", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea, pentru corespondentul Mediafax.

Consiliul local din Pungeşti a luat decizia interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după ce localnicii au oprit utilajele Chevron trimise să înceapă lucrările premergătoare amplasării primei sonde de explorare a gazelor de şist din România, formând un lanţ uman din trupurile lor. Sonda urma să fie amplasată la doar 650 de metri de satul lor.

Hotărârea de interzicere a sondelor Chevron a fost trimisă spre aprobare, însă Prefectura le-a trimis-o înapoi oficialilor din Pungeşti cu solicitarea de o revoca. Consiliul Local a refuzat.

Chevron a primit în data de 3 octombrie undă verde de la autorităţile judeţene pentru a demara construcţia primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Anterior, în ciuda protestelor sătenilor, a miilor de bârlădeni, a ecologiştilor din România şi în pofida numeroaselor semnale de alarmată trase de specialiştii ce avertizau asupra consecinţelor extrem de periculoase ale exploatărilor gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

După protestele localnicilor din 14 octombrie, urmate de reacţii de solidaritate din întreaga ţară şi străinătate, Chevron şi-a retras specialiştii trimişi în zonă.

Ulterior, cu ocazia vizitei lui Ponta în SUA, unde premierul a asigurat managementul companiei americane de sprijinul statului român, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă, până când "siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune"

Prefectura Vaslui a mai dat dat în judecată şi alte 11 consilii locale din judeţ care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist în zona comunelor lor, în nouă situaţii hotărârile consiliilor locale fiind anulate de instanţă. Alte două procese sunt încă pe rol, urmând ca magistraţii Tribunalului Vaslui să se pronunţe în cursul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor