Acord istoric al Consiliului de Securitate ONU

Cei 15 membri ai ONU au aprobat în unanimitate o rezoluţie pentru dezafectarea arsenalului neconvenţional din Siria. Un vot istoric, în conformitate cu cele spuse de Ban Ki-moon. Acordul nu prevede utilizarea automată a forţei împotriva regimului de la Damasc iar pentru a putea fi aplicat Capitolul 7 - care prevede acest lucru în caz de violare al acordului - va fi nevoie de o nouă rezoluţie. Pentru SUA acesta este un document care "din punct de vedere juridic ne obligă să-l respectăm, iar acum trebuie oprit războiul": la jumătatea lunii noiembrie va avea loc Conferinţa de pace Geneva 2.
Reprezentantul permanent al Siriei la ONU, Bashar Jaafari. (Mario Tama / Getty Images)
Gina Sturdza şi Mioara Stoica
28.09.2013

Cei 15 membri ai ONU au aprobat în unanimitate o rezoluţie pentru dezafectarea arsenalului neconvenţional din Siria. Un vot istoric, în conformitate cu cele spuse de Ban Ki-moon. Acordul nu prevede utilizarea automată a forţei împotriva regimului de la Damasc iar pentru a putea fi aplicat Capitolul 7 - care prevede acest lucru în caz de încălcare a acordului - va fi nevoie de o nouă rezoluţie. Pentru SUA acesta este un document care "din punct de vedere juridic ne obligă să-l respectăm, iar acum trebuie oprit războiul": la jumătatea lunii noiembrie va avea loc Conferinţa de pace Geneva 2.

Vineri seara, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat în unanimitate adoptarea unei rezoluţii care cere Siriei să elimine arsenalul de arme chimice şi impune obligaţii legale Siriei. Rezoluţia cere, de asemenea lui Assad, să renunţe la armele chimice până la jumătatea anului 2014.

Votul de aseară a încheiat săptămâni de diplomaţie intense între Rusia şi Statele Unite şi se bazează pe un acord între cele două ţări la care s-a ajuns la Geneva, la începutul acestei luni, în urma unui atac cu gaz paralizant asupra unei suburbii a Damascului, în care au fost ucişi aproximativ 1500 de oameni.

Acordul SUA-Rusia a evitat însă acţiunea militară punitivă a SUA împotriva guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care Washingtonul îl acuză pentru atacul de la 21 august.

Este pentru prima oară de la începutul conflictului din Siria, acum doi ani ani şi jumătate, când membrii Consiliului de Securitate reuşesc să se pună de acord asupra unui text de rezoluţie referitor la această ţară. Toate tentativele precedente au fost blocate de Rusia şi China, ţări care susţin regimul de la Damasc.

Decizia a fost luată după ce Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a aprobat un plan care descrie cronologic catalogarea şi, în cele din urmă, distrugerea armelor chimice din Siria.

Vineri, ministrul sirian de externe Walid Muallem a declarat că Siria va sprijini rezoluţia "atâta timp cât este în conformitate cu angajamentul nostru de când am aderat la acord". El a mai declarat că guvernul sirian este "serios angajat în a-şi îndeplini obligaţiile."

Reacţii diplomatice

Rezoluţia, co-semnată de către toţi ceilalţi 15 membri ai Consiliului, a fost numită ''un vot istoric” de către Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki–moon, care a anunţat că se va organiza o nouă conferinţă de pace pentru Siria la mijlocul lunii noiembrie, numită Geneva 2.

Înainte de vot, preşedintele Obama a declarat că este o rezoluţie "obligatorie" şi care ar putea reprezenta "o mare victorie a comunităţii internaţionale". Acelaşi lucru a fost declarat şi de secretarul de stat Kerry, care a afirmat că este vorba despre un document "obligatoriu din punct de vedere juridic" căci Siria nu mai poate refuza accesul inspectorilor ONU pe teritoriul ei şi nici nu mai poate împiedica inspectarea oricărui site din ţară.

John Kerry este în mod clar mulţumit: "În seara aceasta, pentru prima dată, am declarat cu o singură voce că utilizarea armelor chimice este o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale, în orice caz, timp şi loc unde sunt folosite astfel de arme". Secretarul de stat a adăugat că "aceeaşi determinare pe care am arătat-o în seara aceasta, trebuie demonstrată pentru a pune capăt războiului din Siria".

Omologul său francez, Laurent Fabius a declarat că "O singură rezoluţie nu este capabilă să salveze Siria" dar "în cele din urmă - a adăugat el - Consiliul de Securitate al ONU, îşi merită numele".

După votul pentru dezarmarea chimică a regimului sirian, Ban Ki–moon a declarat că experţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC), vor ajunge în Siria marţi. "Succesul misiunii de experţi pentru distrugerea armelor chimice din Siria va avea succes dacă autorităţile de la Damasc respectă pe deplin angajamentele şi asigură siguranţa personalului OPAC al ONU", a adăugat secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, insistând că toate părţile trebuie să coopereze în ţară, fără a lua măsuri care împiedică activitatea experţilor internaţionali.

În acest sens, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că "responsabilitatea pentru punerea în aplicare a rezoluţiei este nu doar a guvernului, ci, de asemenea, a opoziţiei". Lavrov confirmă că textul nu prevede utilizarea forţei dar specifică că "în cazul în care acordul este violat suntem gata să luăm măsurile prevăzute la Capitolul 7".

Reamintim că autorităţile ruse, alături de preşedintele sirian Bashar al-Assad, au insistat că forţele rebele sunt vinovate pentru atacul chimic, iar Lavrov a precizat că există numeroase dovezi care îi incriminează pe rebeli în cazul mai multor atacuri chimice, nu doar în cel din capitala siriană. "Vom discuta toate aceste lucruri în Consiliul de Securitate, împreună cu raportul realizat de experţi ONU, care confirmă faptul că au fost utilizate arme chimice. Trebuie să aflăm cine a făcut acest lucru", a afirmat el la mijlocul lunii septembrie.

"A venit timpul încetării focului", a declarat ambasadorul Bashar Jaafari, reprezentantul permanent sirian la ONU, menţionând că documentul face apel la toate părţile în Siria pentru a implementa rezoluţia şi că guvernul său "a demonstrat voinţa de a pune în aplicare această rezoluţie".

Cu toate acestea, rezoluţia a primit un răspuns lipsit de entuziasm de la Human Rights Watch.

Într-o declaraţie de vineri a directorului Human Rights Watch la ONU, Philippe Bolopion, s-a afirmat că progresul spre eliminarea armelor chimice din Siria a fost un "pas important". Dar, el a declarat că rezoluţia nu a reuşit să "facă justiţie pentru gazarea sutelor de copii şi multe alte crime grave."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor