Conferinţa Barometrul Democraţiei: identificarea deficitelor democratice
alte articole
Asociaţia Pro Democraţia şi Fundaţia Konrad Adenauer au organizat joi Conferinţa Barometrul Democraţiei Locale în România 2012, cu scopul de a prezenta iniţiativa Asociaţiei Pro Democraţia de a lansa un instrument pe baza căruia să fie luate măsuri pentru îmbunătăţirea deficitelor democraţiei în mijlocul comunităţilor locale.
Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, Sven-Joachim Irmer, a precizat că întărirea democraţiei necesită un efort de durată la care să se ralieze nu doar marii actori instituţionali, ci şi comunităţile locale. Fundaţia Konrad Adenauer, care este prezentă la Bucureşti încă din 1998, sprijină promovarea democraţiei, a statului de drept şi a economiei sociale de piaţă în România, promovând totodată valori precum demnitatea umană, libertatea, justiţia şi solidaritatea. El a afirmat că Fundaţia desfăşoară constant acţiuni şi proiecte în domeniul educaţiei politice şi în vederea consolidării societăţii civile, astfel încât experienţa acumulată poate contribui la ancorarea valorilor democratice în România.
Preşedintele Fundaţiei a arătat că 2012 s-a angajat să facă o cercetare a stadiului actual al democraţiei locale şi administraţiei publice din teritoriu, în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor locale şi a creşterii gradului de implicare civică a cetăţenilor. Împreună cu Asociaţia Pro Democraţia fundaţia şi-a propus o radiografiere atentă a situaţiei democraţiei la nivelul comunităţilor, astfel creându-se proiectul Barometrul Democraţiei Locale 2012. Programul s-a desfăşurat pe durata a doi ani (2012-2013) şi s-a dovedit a fi un instrument util în crearea unei imagini clare asupra realităţilor şi provocărilor democraţiei din România.
Sven-Joachim Irmer a precizat că o concluzie cheie este legată de încurajarea democraţiei la nivelul cel mai apropiat de cetăţeni, acest deziderat putând fi atins prin cunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor, o cultură civică solidă, o societate civcă activă, o libertate reală a presei şi existenţa unor relaţii de cooperare între instituţiile publice şi cetăţeni.
Preşedintele Fundaţiei a făcut apel la responsabilii din politică şi administraţie pentru a analiza atent rezultatele studiului şi a face eforturi în direcţia consolidării unei administraţii publice transparente şi apropiate de cetăţeni.
Barometrul Democraţiei se adresează cetăţenilor, autorităţilor locale, jurnaliştilor, mediului academic, societăţii civile şi investitorilor.
În Barometru au fost incluse 8 judeţe alese aleator, iar la nivelul judeţelor au fost selectate reşedinţa de judeţ, un oraş mediu şi o comună.
Totodată, studiul scoate în evidenţă rolul societăţii civile, care este esenţial pentru calitatea democraţiei în contextul în care politicienii omit consultarea cu ONG-urile sau cu cetăţenii. Societatea civilă poate reprezenta o contrapondere la tirania majorităţii.