Armatele reunite ale Chinei, Rusiei şi Iranului suflă în ceafa unei Americi tot mai izolate
alte articole
Adversarii Statelor Unite – printre alţii China, Rusia şi Iran – dezvoltă capabilităţi militare care le vor permite să concureze în anii următori cu forţele americane tot mai reduse numeric şi tot mai de-tehnologizate, conform unui nou raport.
Raportul, realizat de American Enterprise Institute şi Foreign Policy Initiative, avertizează că adversarii Statelor Unite şi-au dezvoltat armatele şi cumpără sisteme militare mai ieftine, în timp ce SUA şi-a redus bugetul pentru apărare şi amână achiziţionarea de noi echipamente. Atât China cât şi Rusia şi-au mărit bugetele pentru apărare cu 15-17% în anii recenţi, de exemplu, în timp ce SUA, în decurs de un deceniu, şi-ar putea reduce cheltuielile militare cu aproximativ 1 trilion de dolari, arată Washington Free Beacon.
“După o relaxare în anii 1990 şi o uşoară înarmare în timpul războaielor din Irak şi Afganistan, capabilităţile militare americane au decăzut”, conform raportului.
Aceşti adversari îşi acoperă tot mai mult lipsurile în sectorul tehnologic pe care le au comparativ cu Statele Unite, a adăugat raportul.
Mărimea flotei Marinei SUA şi numărul total de escadrile ale Forţei Aeriene s-au redus cu mai mult de jumătate după sfârşitul Războiului Rece. Din cele 54 de escadrile, mai puţin de jumătate sunt pregătite pentru luptă.
În plus, câteva avioane ale Forţei Aeriene se află în folosinţă de peste două decenii, inclusiv bombardierul de rază lungă B-52, A-10 Warthog şi avionul de luptă F-15 Eagle.
“Aceste avioane mai vechi sunt deja vulnerabile când acţionează împotriva avioanelor de luptă şi a sistemelor de apărare avansate ale inamicului, precum avionul de luptă chinezesc ce conţine tehnologie stealth J-20 şi sistemul de rachete sol-aer rusesc S-400”, a arătat raportul.
Rusia plănuieşte să livreze Iranului în 2016 varianta S-300 a sistemului său antiaerian, lucru care nu va atrage sancţiuni suplimentare asupra Teheranului datorită unei "scăpări" în acordul nuclear încheiat recent între guvernul islamic şi puterile mondiale. În plus, forţele ruseşti se aliază cu Iranul pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi pentru a ataca grupurile rebele anti-guvern din Siria, inclusiv unele susţinute de Statele Unite.
Generalul Mark Welsh, şeful Forţei Aeriene a SUA, a declarat pentru Fox News în luna mai că “a dispărut decalajul” dintre capabilităţile armatei americane şi cele ale armatelor adversarilor săi.
“China şi Rusia sunt două exemple bune ale unor ţări care vor reprezenta o putere pe câmpul aerian de luptă în următorii 3 sau 5 ani. Dacă lucrurile continuă astfel, atunci se vor descurca mai bine decât o facem noi în multe zone”, a declarat Welsh.
“Forţa [lor] aeriană, în următorii 3 până la 5 ani, va avea o capabilitate mai mare decât cea de care dispunem în prezent. Avioanele F-35 vor rămâne cu o generaţie în faţa lor. F-22 la fel. În rest, tot ceea ce avem nu va mai rămâne cu un pas în faţa [tehnologiilor şi capacităţilor] lor. Decalajul a dispărut”, a adăugat el.
Forţele terestre americane şi-au redus de asemenea prezenţa în jurul lumii în contextul tăierilor bugetare. Armata SUA şi-a redus numărul de soldaţi prezenţi în Europa cu 35% începând cu 2012 şi a recurs la utilizarea elicopterelor britanice pentru a finaliza exerciţiile de pregătire. De fapt, tăierile în bugetul american al apărării au loc în condiţiile în care Rusia continuă să susţină separatiştii în conflictul din estul Ucrainei, în care au murit peste 8.000 de oameni începând cu aprilie 2014.
Numărul total al forţelor militare americane staţionate în străinătate a scăzut cu aproximativ 200.000 de la sfârşitului Războiului Rece, conform raportului.
Departamentul american al Apărării cheltuie la rândul său mai puţin bani pe activitatea efectiv combativă, susţine raportul. Numărul angajaţilor civili şi al contractorilor de la Pentagon îl depăşeşte pe cel al personalului militar activ, care se ridică la 1,36 milioane.
O armată americană mai mică şi mai slab pregătită a eşuat să descurajeze agresorii în străinătate, fapt dovedit de recentele intervenţii militare ale Rusiei şi de militarizarea Mării Chinei de Sud de către China, a adăugat raportul.
Dacă actuala conducere politică americană continuă să “subfinanţeze şi să folosească exagerat armata, acest lucru nu va rezulta într-o politică externă mai puţin ambiţioasă. Va genera doar un risc mai mare pentru interesele naţionale americane”, mai susţine raportul.