Carter: SUA “va zbura, naviga şi opera” în Marea Chinei de Sud

Secretarul american al apărării Ash Carter a ţinut să sublinieze din nou, în urma unei întâlniri cu omologul său australian, că SUA nu se va lăsa intimidată de avertizările Beijingului şi că va fi prezentă în Marea Chinei de Sud conform legii internaţionale.
Secretarul Apărării Ashton Carter, iulie 2015
Secretarul Apărării Ashton Carter, iulie 2015 (Chip Somodevilla/Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat că forţele militare ale SUA vor fi prezente în Marea Chinei de Sud, la fel ca şi în alte ape internaţionale.

La o conferinţă de presă comună, desfăşurată în Boston după o întâlnire cu omologul său australian Marise Payne, Carter a declarat că regiunea sensibilă nu este o “excepţie”.

“Să nu vă înşelaţi. SUA va zbura, naviga şi opera oriunde o permite legea internaţională, aşa cum o facem în jurul lumii, şi Marea Chinei de Sud nu va fi o excepţie”, a declarat Carter.

De asemenea, el a răspuns la o întrebare cu privire la prezenţa americană în interiorul zonei de 22 km care a fost delimitată în jurul insulelor artificiale chineze construite în arhipelagul Spratly şi pe care Beijingul a revendicat-o drept teritoriu chinez.

“Vom face acel lucru la momentul şi în locurile alese de noi”, a declarat Carter.

Oficialii din Beijing şi-au manifestat nemulţumirea săptămâna trecută în legătură cu manevrele plănuite de navele de luptă americane în apele disputate. China a anunţat vineri că nu va permite încălcarea apelor sale teritoriale în numele libertăţii de navigaţie.

“Nu vom permite niciodată vreunei ţări să încalce apele teritoriale şi spaţiul aerian chinez din Insulele Spratly în numele protejării libertăţii de navigaţie şi zbor [deasupra regiunii]”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

SUA şi aliaţii săi din Asia, inclusiv Japonia, au cerut Beijingului să suspende activităţile de construire de insule artificiale – această chestiune fiind un factor central al relaţiilor tot mai tensionate dintre Statele Unite şi China.

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa nu are nicio intenţie să militarizeze insulele, dar analiştii din Washington şi oficialii americani susţin că Beijingul a început deja să amplaseze instalaţii militare acolo.

Amiralul Harry Harris, comandantul forţelor americane din Pacific, a declarat că dezvoltarea insulelor artificiale chineze, inclusiv construirea unor piste pentru uz militar, este o sursă de mare îngrijorare şi ameninţare pentru întreaga regiune.

În luna mai, Marina chineză a emis opt avertismente echipajului avionului de supraveghere american P8-A Poseidon în timp ce acesta zbura în apropierea insulelor artificiale chineze, conform unei echipe CNN care se afla în acele momente la bordul avionului american.

Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, unde sunt localizate insulele Spratly. În acelaşi timp, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan revendică la rândul lor anumite părţi din această zonă.