Armata Sudanului de Sud pregătită să intre în Bor. Rebelii execută civili la întâmplare

Trupele Sudanului de Sud sunt pregătite să recâştige oraşul Bor, capturat de rebeli, atacul fiind amânat pentru a le permite cetăţenilor americani să fie evacuaţi, a spus preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir în faţa Parlamentului, notează BBC.
Soldaţi din Sudanul de Sud lângă Heglig, 17 aprilie 2012 (Adriane Ohanesian / AFP / Getty Images)
P. P.
23.12.2013

Trupele Sudanului de Sud sunt pregătite să recâştige oraşul Bor, capturat de rebeli, atacul fiind amânat pentru a le permite cetăţenilor americani să fie evacuaţi, a spus preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir în faţa Parlamentului, notează BBC.

Oraşul Bor a căzut în mâinile rebelilor miercuri, violenţele atingând cote maxime în weekendul săptămânii. Conform trimişilor ONU, zona este împânzită de cadavre, forţele rebele executând fără discernământ civili capturaţi.

Tensiunile din Sudanul de Sud au luat amploare după ce capitala statului Bentiu a fost cucerită de soldaţii fostului vicepreşedinte, Riek Machar.

Preşedintele Kiir, care este membru al etniei Dinka, l-a demis pe fostul vicepreşedinte Machar, care este etnic Nuer. Kiir l-a acuzat pe Machar că ar fi încercat să preia puterea, fapt negat de fostul vicepreşedinte.

Machar a afirmat că preşedintele a început o epurare a rivalilor săi pentru a-şi consolida poziţia de la putere în micul stat bogat în ţiţei din estul Africii.

Purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Joseph Contreasc, a precizat că în capitala Juba, bazele ONU adăpostesc peste 40.000 de civili, pe care nu au de gând să-i abandoneze, notează BBC.

Contreasc a mai afirmat că Naţiunile Unite ”fac tot ce le stă în putinţă pentru a menţine contactul cu cei doi lideri şi pentru a găsi o rezolvare paşnică a conflictului.”

În weekend, Statele Unite au organizat acţiuni de evacuare a cetăţenilor străini din zona de conflict. Pe timpul acţiunilor de salvare, 4 elicoptere au fost atacate de către grupurile rebele, dintre care trei aparţineau Statelor Unite şi unul Naţiunilor Unite. Chiar dacă aparatele de zbor au fost avariate nicio victimă nu s-a înregistrat în rândul acestora.

Toby Lanze, oficialul ONU prezent în Bor în acest weekend, a relatat pentru BBC că a fost martor la ”unele dintre cele mai oribile lucruri pe care cineva şi le poate imagina”. Forţele rebele au atins o nouă cotă a violenţelor fiind capabili să atace una din bazele Naţiunilor Unite.

”Oamenii erau aliniaţi şi executaţi imediat. Acest lucru este făcut de persoane care pur si simplu şi-au pierdut controlul”, a spus Lanzer pentru Newshour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor