Sudanul de Sud: Rebelii au atacat baza ONU şi au ucis trei soldaţi ai căştilor albastre

Trei soldaţi indieni ai căştilor albastre ONU au fost ucişi vineri, 20 decembrie, în Sudan, după ce o bază ONU a fost atacată de un grup de rebeli, a raportat ambasadorul indian la ONU, Asoke Mukerji.
Sudanul de Sud: Atacate castile albastre ale ONU (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.12.2013

Trei soldaţi indieni ai căştilor albastre ONU au fost ucişi vineri, 20 decembrie, în Sudan, după ce o bază ONU a fost atacată de un grup de rebeli, a raportat ambasadorul indian la ONU, Asoke Mukerji.

"În această dimineaţă câţiva miliţieni au atacat sediul ONU şi au ucis trei soldaţi indieni în Sudanul de Sud", a precizat în discursul său diplomatul indian. La rândul său, ambasadorul pakistanez la ONU, Massoud Khan, care a prezidat reuniunea dedicată operaţiunilor de menţinere a păcii ale ONU în ţara din Africa, a cerut Adunării palatului de Sticlă un minut de reculegere ca tribut adus celor trei victime, informează La Stampa.

Potrivit organizaţiei cu sediul la New York, Internaţional Crisis Group ( ICG ), Sudanul de Sud este "în pragul unui război civil". Există o calmă aparentă în capitala Juba, după masacrul de 500 de persoane din ultimele zile, dar se înregistrează tensiuni în oraşul Bor, situat la 200 de kilometri mai la nord, în statul petrolier Jonglei, unde tineri de etnie Nuer au atacat baza ONU. Potrivit experţilor de la ICG este cea mai gravă criză din zonă din 2005, anul în care a fost realizat acordul global de pace între Khartoum şi Juba, în baza referendumului din 2011 şi care apoi a condus la separarea Sudului de Nordul Sudanului. De atunci, tensiunile au avut suişuri şi coborâşuri fără să se ajungă la acorduri cu privire la definiţia reală a frontierelor celor două state şi exploatarea resurselor de petrol.

De mai mult de 24 de ore Bor se află în mâinile soldaţilor Nuer, loiali fostului vicepreşedinte Machar Rijek, care într-un interviu acordat astăzi pentru radiodifuzorul francez RFI descrie ca un "dictator" pe Preşedintele Salva Kiir - membru al etniei rivale Dinka - şi spune că singurul lucru pe care îl poate face în acest moment este să-i ceară acestuia să predea puterea şi să ceară întregii Armate de Eliberare a Sudanului ( SPLA ) să se rebele şi să-l răstoarne.

Ciocnirile din Sudanul de Sud au început duminică seară între departamente ale Gardei prezidenţiale: în funcţie de etnie unele s-au aliat cu preşedintele Kiir (Dinka) şi altele cu vicepreşedintele Machar (Nuer). Masacrul raportat în capitală a determinat multe guverne străine - Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia Norvegia - să evacueze comunităţile lor, în cea mai mare parte formate din lucrători umanitari. Aproximativ 20.000 de oameni au fugit din capitală şi s-au refugiat în cele două baze ale misiunii ONU (UNMISS) situate la marginea oraşului, aşa cum au făcut mulţi alţii în oraşele Bor şi Torit, teatru de violenţe.

Organizaţia Human Rights Watch denunţă soldaţii loiali preşedintelui Kiir că au ucis zeci de civili în Juba, fără discriminare, dar în special pe cei ai grupului etnic rival Nuer. În acest context de escaladare a violenţei în Sudanul de Sud – cel mai nou stat din Africa şi din lume, născut în 2011, dar plin de resurse de petrol (al treilea în Africa, după Nigeria şi Angola) - a fost trimisă o misiune pentru a iniţia negocierile de pace de către Uniunea Africană şi IGAD (Autoritatea interguvernamentală pentru dezvoltare), cu reprezentanţi din Etiopia, Kenya şi Uganda, precum şi cu sprijinul Rwandei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor