Progrese lente în dosarul nuclear iranian
alte articole
Discuţiile între experţi referitoare la aplicarea acordului pe tema dosarului nuclear iranian, încheiat la finele lui noiembrie între ţările G5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi Iran, progresează, însă lent, informează AFP.
Discuţiile cu caracter tehnic între reprezentanţii marilor puteri şi Iran, au debutat la Geneva joi, şi au fost "extinse la cea de-a treia zi", conform declaraţiilor făcute de viceministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, la postul naţional de televiziune de la Teheran.
Negocierile ar putea continua şi duminică, a lăsat să se înţeleagă vice-ministrul, care nu participă la discuţiile de la Geneva.
Experţii iranieni şi cei ai Grupului 5+1 au mai avut o rundă de negocieri, de patru zile, la Viena, întrerupte în cursul nopţii de 12 spre 13 decembrie, după ce Washingtonul a anunţat că a adăugat pe lista sa neagră mai multe firme şi persoane suspectate de încălcare a programului de sancţiuni internaţionale împotriva Iranului.
Anunţul a determinat o întoarcerea prematură a experţilor iranieni la Teheran, în semn de protest împotriva noilor sancţiuni, despre care au afirmat că sunt în dezacord cu ”spiritului” acordului încheiat la finele lunii noiembrie. Oficialii Statelor Unite au declarat însă că decizia nu a încălcat înţelegerea de la Geneva şi că au dat Iranului o avertizare în avans.
Deşi nemulţumit de noile sancţiuni, Iranul a revenit la masa negocierilor după ce Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, care reprezintă Grupul 5+1, a dat asigurări că marile puteri sunt "hotărâte să pună în aplicare acordul de la Geneva."
Acordul încheiat pe 24 noiembrie la Geneva între Grupul 5+1 şi Iran prevede limitarea îmbogăţirii uraniului în Iran pe o perioadă de şase luni, perioadă de-a lungul căreia nu vor fi puse în aplicare noi sancţiuni.
Cele şase puteri ale lumii caută un mod de a opri programul atomic al Iranului şi de a opri dezvoltarea armelor nucleare iraniene, în timp ce Iranul neagă că ar avea intenţia de a construi arma atomică, programul nuclear fiind necesar pentru obţinerea de electricitate.