Intervenţie internaţională în ţara unde s-au strâns "toate nenorocirile" de pe pământ
alte articole
Comunitatea internaţională se pregăteşte să vină în sprijinul Republicii Centrafricane, grav lovită de violenţe intercomunitare, violuri şi crime. Toate "nenorocirile lumii" se împletesc în micuţa Republică Centraficană, care, atrage atenţia Ministrul de Externe al Franţei, este în pragul genocidului. Pe fondul intensificării violenţelor în fosta colonie franceză, Laurent Fabius anunţă că este în pregătire o intervenţie internaţională, cu participarea Franţei, în ţara care riscă să devină un "paradis" al terorii pentru rebeli şi mercenari.
Fabius a atras atenţia că există riscul ca acest stat african, fostă colonie a Franţei până în 1960, să se transforme într-un nou focar de terorism, precum Mali, unde Franţa a intervenit la începutul anului pentru a-i înlătura pe jihadiştii care controlau nordul ţării şi ameninţau să ocupe întregul stat.
Franţa a cerut intervenţia comunităţii internaţionale după ce, în ultimele săptămâni, violenţele înregistrate în capitala ţării, Bangui, s-au intensificat. Pe 20 noiembrie, Preşedintele Francois Hollande a declarat "nu putem admite violenţele care au loc în Republica Centrafricană, comunitatea internaţională trebuie să acţioneze şi Franţa îşi va asuma partea sa de responsabilitate, bineînţeles."
"Republica Centrafricană este o ţară mică, dar care are parte de toate dificultăţile şi nenorocirile lumii", a declarat recent Laurent Fabius, referindu-se la abuzurile, persecuţia, violurile, crimele şi execuţiile ce au loc în acel "colţ de lume". "Există un cocktail exploziv în Centrafrica şi ne temem că toate grupurile înarmate din zonă se vor strânge pe acest teren, evocând prezenţa pe teritoriul ţării a mercenarilor din Ciad, Sudan, a sângeroasei Armate de Rezistenţa a Domnului (LRA), cărora este posibil să li se alăture jihadiştii alungaţi din Mali şi membri ai sectei nigeriene Boko Haram." "Este un dezastru", dar încă se mai poate face ceva, a concluzionat Fabius.
Şi SUA a fost de acord că Republica Centraficană este în "prag de genocid". Ţara se confruntă cu grave violenţe intercomunitare, în special între creştini şi musulmani.
Conform ONU, 1,6 milioane de Centrafricani, ceea ce reprezintă o treime din populaţia ţării, au nevoie de ajutor umanitar de urgenţă. Numărul celor care au fost obligaţi să-şi părăsească casele refugiindu-se, mulţi dintre ei în ţările vecine, trece de 270.000.
Având în vedere circumstanţele, la apelul Franţei, ONU va permite forţelor africane, Uniunii Africane şi Franţei să intervină, în cadrul unei rezoluţii decise la începutul lunii decembrie de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Conform Ministrului de Externe francez, nu va fi acelaşi tip de intervenţie ca în Mali, nici atât de masivă şi nici atât de lungă.
Franţa a intervenit militar în fosta sa colonie, Mali, după ce militanţi radicali islamişti au ocupat oraşul strategic Konna, pe 10 ianuarie 2013, în urma unei lovituri de stat militare. Cele 15 state membre ONU şi-au exprimat "înţelegerea şi susţinerea" unanimă faţă de intervenţia militară franceză, care "a prevenit" ca Mali să se tranforme într-o tabără de rezistenţă a teroriştilor jihadişti.
Pentru intervenţia din Mali, considerată salutară pentru pacea în zonă, Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a fost răsplătit cu Premiul pentru Pace din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.