Arest la domiciliu pentru toţi cei patru deţinuţi politic. Sala de judecată blocată de poliţie
alte articole
Dosarul celor patru deţinuţi politic a luat o altă întorsătură. Magistraţi de la Curtea de Apel au decis să plaseze în arest la domiciliu şi pe cei doi protestatari aflaţi în penitenciar, Radu Cibotari şi Valeriu Caşu. Petru ceilalţi doi, Alexandru Pănuţă şi Ion Matasevici, Curtea de Apel a menţinut decizia Judecătoriei Centru emisă la data de 2 iulie.
Partea apărării a comunicat că luni, 18 iulie, la Curtea de Apel Chişinău au fost examinate cererile de prelungire a măsurii preventive în formă de arest în privinţa lui Radu Cibotari şi Valeriu Caşu şi de asemenea prelungirea nejustificată a arestării la domiciliu în privinţa lui Alexandru Pănuţă şi lui Ion Matasevici.
„Sunt examinate cererile de prelungire a măsurii preventive în formă de arest în privinţa lui Radu Cibotari şi Valeriu Caşu şi de asemenea prelungirea nejustificată a arestării la domiciliu în privinţa lui Alexandru Pănuţă şi lui Ion Matasevici. În toate cele patru cazuri optăm pentru eliberarea necondiţionată a protestatarilor având în vedere prezenţa şi garantarea prezumţiei nevinovăţiei în acest caz coraborată cu o versiune, foarte slab fundamentată a Procuraturii, care este total lipsită de probe. Nu există nici un fel de temeiuri serioase pentru că a patra lună consecutiv acest arest să fie menţinut”, a declarat pentru presă, avocata Ana Ursachi, precizând că Moldova va fi condamnată la CEDO în cazul în care se vor menţine absolut nejustificat aceste măsuri preventive.
O tânără prezentă atât la toate protestele organizate în Piaţa Marii Adunări Naţionale începând cu 2015 cât şi la procesele de judecată ale celor patru deţinuţi politic consideră că ”lupta împotriva regimului criminal continuă. Este inacceptabil faptul că patru protestatari sunt în continuare reţinuţi şi nu cred că este normal să se tărăgăneze atât de mult un proces foarte simplu având în vedere că nu există probe deci nici temei legal pentru care ar trebui reţinuţi. Din fericire am văzut mulţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine aici şi din câte văd monitorizează direct ceea ce înseamnă că adevărul despre manipulările care se fac chiar şi în presă vizavi de acest proces nu vor influenţa partenerii noştri. Cei de la ambasade vor afla direct de la sursele lor că este o crimă ceea ce se întâmplă şi este foarte important ca noi să fin în continuare alături de protestatari".
În opinia jurnalistului Vasile Năstase, la Curtea de Apel ar fi concentrată cea mai mare parte a grupării lui Plahotniuc, mai ales cei din colegiile penale, majoritatea magistraţilor sunt regimentaţi în structurile oligarhului.
Cu privire la magistratul Ghenadie Morozan, cel care este şi rudă de gradul întâi cu Vladimir Plahotniuc, Vasile Năstase, reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr a menţionat că „acest individ este controversat. Pe lângă faptul că este rudă cu Plahotniuc acest individ mai este şi unul din aşa-numiţii judecători din iad, judecând tinerii după data de 7 aprilie 2009, atunci când au fost încarceraţi în comisariatele de poliţie”.
Şedinţa de judecată de luni a fost monitorizată de reprezentanţi ai Ambasadei Statelor Unite la Chişinău precum şi a Germaniei. De menţionat ar fi faptul că, încercând să intre în sala de şedinţe, publică, cei doi reprezentanţi ai ambasadelor au avut de înfruntat blocajul poliţiştilor de la intrare.
„Este o mare ruşine pentru ţara noastră. Poliţia a blocat uşa şi nu putea nimeni intra în sala de şedinţe deşi şedinţa de judecată era publică”, a specificat partea apărării.
„Am avut o altercaţie pe coridor, o neplăcere legată de restricţia de a intra în sală. Noi am fost insistenţi şi am intrat în sală şi nu doar noi avocaţii ci şi rudele pentru că am insistat să poată intra. Acest lucru a cauzat nemulţumirea poliţiei care pretindea că îndeplineşte un ordin judecătoresc. Ordin judecătoresc la acea etapă nu era deoarece cu judecătorii am intrat în dispută cu privire la deschiderea sau închiderea şedinţei mai târziu. La acel moment era pur şi simplu o decizie abuzivă a poliţiştilor să ţină uşa”, a adăugat Ana Ursachi.
Deşi la prima vedere decizia şedinţei seamănă cu o victorie pentru învinuiţi prin faptul că şi ceilalţi doi deţinuţi au fost plasaţi în arest la domiciliu, avocatul Eduard Rudenco s-a arătat neîncrezător.
„Aparent e o victorie dar n-aş dori să mă pronunţ aşa de tare pentru acest colegiu (de trei judecători – n.r.) care au luat această decizie. Caşu Valeriu şi Cibotari Radu au fost plasaţi în arest preventiv la domiciliu, însă statutul lor de arestaţi nu s-a schimbat în nici un caz. Ei au rămas deţinuţi politic în arest preventiv doar că la domiciliu. Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Următoarea şedinţă urmează să aibă loc la Judecătoria Centru unde va fi contestată măsura de reprimare”, a opinat avocatul celor doi tineri.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a calificat drept o bătaie de joc ceea ce li s-a întâmplat celor patru protestatari reţinuţi după participarea la mitingul din 24 aprilie împotriva guvernării, întrucât în acea zi în stadă au ieşit mii de oameni.
„Cele patru persoane reţinute au fost selectate pentru a face nişte procese demonstrative, prin care să ne sperie şi să ne îngenuncheze. Este o bătaie de joc, o încercare de a intimida mişcarea protestatară şi a ne forţa să stăm acasă. Astăzi sunt la Curtea de Apel mulţi oameni care au sprijinit demersurile apărării şi aşa va fi de fiecare dată. La fiecare şedinţă pe aceste cazuri vom fi prezenţi pentru ca aceste cazuri sunt nişte dosare politice fabricate la comanda comanditarului şi beneficiarului a tot ce se întâmplă în Republica Moldova – Plahotniuc”, ne-a comunicat Năstase la sfârşitul şedinţei de judecată.
Amintim că la data de 5 mai, mai mulţi poliţişti au dat buzna în casele celor patru protestatari suspectaţi că ar fi aruncat cu pietre în timp ce se protesta pe str. Bulgară, în apropierea casei oligarhului Vlad Plahotniuc alături de mii de moldoveni.
Cei patru au fost intimidaţi prin percheziţii urmate de reţineri pentru 72 de ore. Ei sunt suspectaţi că în timpul protestului din 24 aprilie ar fi organizat dezordini în masă, deşi apărarea susţine ferm că împotriva clienţilor lor nu există nici o dovadă în acest sens. Ei riscă până la 8 ani de puşcărie, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.