Jurnalişti intimidaţi şi ameninţaţi. Organizaţiile de media şi societatea civilă reacţionează
alte articole
Există tendinţe îngrijorătoare în sfera presei libere de la Chişinău - tot mai mulţi jurnalişti sunt ameninţaţi sau intimidaţi pentru că… bizar, îşi fac munca. Cel puţin două cazuri răsunătoare din ultima săptămână în care jurnaliştii au fost intimidaţi de către autorităţi sau persoane influente au dus la solidarizarea breslei de jurnalişti, mai multe organizaţii media neguvernamentale lansând un apel prin care condamnă acţiunile de hărţuire a jurnaliştilor şi totodată cer autorităţilor responsabile să iniţieze investigaţii pe marginea acestor cazuri.
Mariana Colun, reporter în cadrul Centrului de Investigaţii Jurnalistice a fost citată de Direcţia Combaterea Corupţiei a Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI după ce aceasta solicitase, în repetate rânduri, mai multe informaţii de la poliţie. Jurnalista cerea, între altele, un comentariu privind un eventual caz de corupţie pe care l-ar fi admis unii poliţişti în cazul pieţii improvizate în preajma Gării Feroviare. Oamenii legii nu au răspuns la întrebare, ci au cerut reporterului să se prezinte pentru a fi chestionat „în legătură cu examinarea materialului privind furnizarea informaţiei despre acţiunile pretins ilegale ale angajaţilor Poliţiei, manifestate prin acte de corupţie în raport cu comercianţii din preajma Gării Feroviare”. Mai mult, Poliţia face trimitere la prevederile Codului de Procedură Penală, avertizând reporterul că, în cazul în care nu se va prezenta la MAI la momentul indicat în citaţie, riscă să fie amendat sau să fie adus silit, informează portalul anticorupţie.md.
Recent, şi moderatoarea emisiunii “Interpol”, Natalia Morari a anunţat că a primit mai multe mesaje prin care i s-a transmis că împotriva ei se pregătesc mai multe provocări. Potrivit mesajului citit de jurnalistă, două persoane au primit indicaţii să se ocupe de cazul ei, adică să fie atacată personal sau prin intermediul rudelor, relatează jurnal.md. Totodată, în text se menţionează că jurnalista „nu va termina cu bine”.
Jurnalista Natalia Morari a fost cea care a moderat emisiunile cu fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie, Mihai Gofman şi fostul angajat al Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac. În cadrul emisiunilor, ambii au vorbit în direct despre schemele de fraudare şi delapidare a banilor din sistemul bancar.
Ulterior, jurnalista a precizat că a fost avertizată: „ai grijă, am auzit pe la noi că nu vei finisa cu bine. Te rog ai grijă, iar la telefon pune o parolă, pentru orice eventualitate. Asta am auzit din discuţiile şefilor, sunt şocaţi de ultimele emisiuni. Cred că aceasta este problemă mai mare. Cred că nu ar fi bine să te dai la provocări, care vor fi. Că aici arde totul, iar liniştea este falsă. Te asigur. Fă curat prin tot ce poate fi folosit împotriva ta”, a declarat Natalia Morari, citată de jurnal.md.
Acţiunile de intimidare a jurnaliştilor nu a lăsat indiferentă societatea civilă şi unele organizaţii de media care, îngrijorate de încercarea de a submina presa liberă, au ieşit cu un apel oficial către Ministerul Afacerilor Interne.
În cazul Marianei Colun, care a fost citată de Poliţie după ce a expediat câteva solicitări de informaţii, apelul societăţii civile cere ca MAI să iniţieze o anchetă proprie şi să sancţioneze persoanele care şi-au depăşit atribuţiile de serviciu.
În apelul organizaţiilor media se mai susţine că “Legea presei garantează dreptul jurnalistului de a obţine şi de a difuza informaţii de interes public. La fel, Legea cu privire la accesul la informaţie obligă instituţiile publice să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public şi să garanteze liberul acces la informaţie.”
În cazul ameninţărilor primite de Natalia Morari, mai multe organizaţii media amintesc că „un stat democratic şi de drept trebuie să asigure securitatea tuturor cetăţenilor săi, iar securitatea exercitării profesiei de jurnalist este o condiţie esenţială pentru monitorizarea de către mass-media a felului în care sunt gestionate treburile publice de către guvernanţi. Orice ameninţare şi intimidare a jurnaliştilor pentru critică este inadmisibilă şi nu poate fi tolerată. Mai mult decât atât, aceste fapte sunt pedepsite de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.”
Cu o declaraţie a intervenit şi Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice care a afirmat că „ne surprinde faptul că în ultimul timp s-au înteţit acţiunile de presiune ale organelor de drept asupra jurnaliştilor, mass-media care investighează, critică, abordează probleme actuale şi subiecte de interes public”, a declarat Cornelia Cozonac pentru anticorupţie.md.