Dosarul celor patru deţinuţi politic: Unul dintre magistraţi – cumnatul lui Plahotniuc
alte articole
Un nou proces de judecată la Curtea de Apel Chişinău în cazul celor patru deţinuţi politic, Alexandru Pănuţă, Ion Matasevici, Radu Cibotari şi Valeriu Caşu, s-a desfăşurat cu grave încălcări. După decizia Judecătoriei Centru de a prelungi mandatul de arest preventiv cu încă 30 de zile, apărătorii celor patru au depus o cerere de anulare a acesteia cerând eliberarea necondiţionată a tinerilor, atât din arest la domiciliu, cât şi din Penitenciar, întrucât sunt consideraţi nevinovaţi.
În susţinerea deţinuţilor, la Curtea de Apel s-au adunat mai multe persoane de diferite vârste, care au protestat, scandând în continuu: „Libertate protestatarilor”, „Judecaţi tâlharii, nu protestatarii”, „Jos justiţia coruptă”, „După Şor, Filat şi Plahotniuc arestat”, „Plahotniuc nu uita, puşcăria e casa ta”, „La închisoare această guvernare”, „Libertate protestatarilor”, „Vrem justiţie onestă”, „jos mafia de la guvernare”.
„Am lăsat astăzi serviciul având un motiv destul de serios – protestatarii care sunt închişi pe nedrept, şi nejustificat. Chiar dezvăluirile care au fost făcute zilele acestea - cine a furat miliardul, care sunt vinovaţii - sunt declaraţii sonore pentru care minimum eu aş da sentinţa 'închisoare pe viaţă', dar ei îi arestează pe cei care au protestat paşnic. De aceea eu sunt foarte revoltat. La televiziunile libere, independente au fost spuse aceste declaraţii şi ale lui Gofman şi ale lui Sagaidac, iar televiziunile lui Plahotniuc au luat apă în gură”, a declarat activistul civic Ruslan Verbiţchi.
O protestatară a menţionat că în faţa Curţii de Apel a adus-o durerea faţă de aceşti protestatari, mai ales că doi dintre ei sunt deţinuţi în penitenciar în condiţii de neimaginat. „Vrem să fie eliberaţi pentru că nu au comis nimic grav, nici nu au dovezi că au aruncat cu pietre, pentru că se presupune că au aruncat cu nişte pietre în poliţişti. Deci ei nu au niciun motiv să-i ţină închişi. Am venit să protestăm ca să fie eliberaţi, măcar cel puţin în arest la domiciliu, să fie în sânul familiei”, a menţionat protestatara.
O altă protestatară mai în vârstă a mărturisit că a venit la protest „în susţinerea acestor băieţi care sunt reţinuţi fără nici un motiv. Ei au ieşit la protest pentru o viaţă mai bună în ţara asta. Noi sperăm la o decizie corectă din partea judecătorilor, pentru că altfel îmi pare că vor fi blestemaţi de tot poporul”.
Printre mulţimea de oameni l-am zărit şi pe activistul civic Liviu Vovc, care a venit la fel în susţinerea celor patru protestatari reţinuţi, care ne-a comunicat că după protestul din 6 septembrie la care a participat, a rămas fără serviciu, angajatorul refuzând să-i prelungească contractul deoarece a început să fie presat de către autorităţi.
„Am venit acum să susţin protestatarii deoarece suntem o echipă şi trebuie să aducem la bun sfârşit scoaterea din captivitate a statului împreună şi nicidecum fiecare pentru el. Astfel că un arest nemotivat al protestatarilor nu este admisibil, cerem în continuare eliberarea lor şi încetarea urmăririi penale. În Curtea de Apel consider că mai sunt judecători integri, acum depinde la cine a ajuns dosarul, la un judecător integru sau la unul care se află sub talpa guvernării”, a menţionat activistul.
Jurnalistul Vasile Năstase nu a lipsit de la nici un protest în susţinerea celor patru deţinuţi politic. Potrivit acestuia, tinerii reţinuţi au protestat la 24 aprilie reprezentând întreaga populaţia e Republicii Moldova, fiind acum folosit pe post de jertfe ale oligarhului Vlad Plahotniuc pentru a se răzbuna pe întreg poporul.
„Plahotniuc se răzbună pe popor prin ei. Ei sunt jertfele identificate pentru a fi pedepsite, pentru că am observat că unul este veteran al războiului de pe Nistru, altul este unionist, altul agricultor... ”, a punctat Vasile Năstase.
„Cei patru deţinuţi politic şi-au expus părerea prin protest şi pentru asta în nici o ţară din lume oamenii nu sunt arestaţi. La noi din păcate pentru că ai o opinie trebuie să fii arestat. Noi am venit în susţinerea lor, nu văd nici un motiv pentru care aceşti oameni au fost arestaţi, nu există nici un temei. Pentru că îţi expui punctul de vedere nu se prevede privaţiune de libertate. Noi din păcate avem un stat captiv care, prin aceste metode vor să demonstreze şi celorlalţi că nu au dreptul la opinie, altfel ai şanse să fii condamnat pentru opinie şi să ajungi la puşcărie. Eu cred că asta este făcut intenţionat pentru a intimida populaţia”, şi-a expus opinia protestatarul Victor Olinici.
Notabil este faptul că deşi şedinţele sunt publice, poliţiştii de la DIP interziceau accesul jurnaliştilor în sala de şedinţe. Unul dintre poliţişti purta o armă, iar în momentul în care jurnaliştii l-au întrebat pentru ce ar avea nevoie de armă în incinta instituţiei judecătoreşti, acesta s-a întors şi a plecat, părăsind instanţa. În apărare i-a venit superiorul care a afirmat că subalternul său îşi îndeplineşte obligaţiunile, iar jurnaliştii nu au dreptul să-l filmeze/fotografieze. Desfăşurarea şedinţei a fost monitorizată de către reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene şi ai Ambasadei Germaniei la Chişinău.
În timp ce erau aduşi spre sala de şedinţe, Radu Cibotari, unul dintre cei doi aflaţi în arest preventiv la Penitenciarul N13 i-a transmis controversatului om de afaceri, Vlad Plahotniuc mesajul că, de fapt, el ar trebui să fie în celulă, nu ei. „Plahotniuc vei fi tu în locul nostru, cât de curând, îţi vine ceasul. Jos dictatura. Victorie şi jos Plahotniuc. Plahotniuc aici îţi este locul, la Penitenciar”, a punctat Cibotari.
Fiind întrebaţi cum este în celulele în care stau închişi, cei doi tineri, Radu Cibotari şi Valeriu Caşu au mărturisit că este „foarte rău, umezeală, mucegai, stăm opt persoane în 4 mp. Noi de fapt suntem 14 şi o căldură insuportabilă. Baie – o dată pe săptămână timp de 10 minute, restul tot în celulă.”
De menţionat că din completul de judecători care examinează această cauză, unul dintre magistraţi este rudă de gradul întâi cu oligarhul Vlad Plahotniuc, fiind cumnatul acestuia, motiv pentru care avocaţii Ana Ursachi şi Eduard Rudenco au cerut recuzarea completului de judecători pe acest dosar.
Toţi deţinuţii au susţinut decizia luată de partea apărării, iar Radu Cibotari a precizat că la data de 24 aprilie el împreună cu zecile de mii care erau în stradă protestau împotriva unei persoane şi anume a lui Plahotniuc, iar odată ce judecătorul Morozan se află în grad de rudenie cu Plahotniuc, acesta consideră că dosarul lor nu va fi judecat fără imparţialitate.
„Noi am vrut ca aceşti judecători să fie recuzaţi din simplul motiv că ei sunt cei care au judecat copiii noştri după 7 aprilie 2009 şi nu am vrut să ne hotărască soarta anume dânşii. Se mai vehiculează că judecătorul Morozan este rudă de gradul întâi cu dl Plahotniuc, iar odată ce noi am protestat pe data de 24 împotriva dlui Plahotniuc, nu am vrut să fim judecaţi de dl Morozan”, a precizat Alexandru Pănuţă, deţinut în arest la domiciliu. „Nu avem încredere în aceşti judecători, pentru că ştim din media că dl Morozan este rudă de gradul întâi cu dl Plahotniuc, cel care face toată mizeria în ţara asta”, este de părere şi Ion Matasevici, cel de-al doilea deţinut la domiciliu.
„Cei care au examinat cererea de recuzare fac parte din clanul judecătorilor care deservesc guvernarea criminală, alt motiv aici nu poate exista. Magistraţii Morozan, Cobzac şi Iovu din prima au aplicat măsura de arest faţă de cei patru deţinuţi. După părerea mea deja planează o suspiciune de imparţialitate. Ba mai mult, unul din membrii colegiului este rudă directă cu criminalul N1 din această ţară, dl Plahotniuc”, a conchis avocatul Rudenco, adăugând că partea apărării a cerut amânarea şedinţei de judecată din motiv că celălalt avocat a fost spitalizat neputându-şi reprezenta clienţii. Astfel, următoarea şedinţă de judecată va avea loc luni, 18 iulie la ora 14:00.
Amintim că la data de 5 mai, mai mulţi poliţişti au dat buzna în casele celor patru protestatari suspectaţi că ar fi aruncat cu pietre în timp ce se aflau pe str. Bulgară, în apropierea casei oligarhului Vlad Plahotniuc, intimidându-i prin percheziţii urmate de reţineri pentru 72 de ore. Aceştia sunt suspectaţi că în timpul protestului din 24 aprilie ar fi organizat dezordini în masă. Ei riscă până la 8 ani de puşcărie, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.