Fluturii ştiu să-şi trateze urmaşii

Cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că fluturii "Monarch" utilizează unele plante pentru a asigura supravieţuirea urmaşilor lor.
(photos.ccom)
Epoch Times România
21.12.2010

Cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că fluturii "monarh" utilizează unele plante pentru a asigura supravieţuirea urmaşilor lor.

Oamenii de ştiinţă au aflat că unele tipuri de plantă "iarba fluturilor” (Asclepias), cu care se hrănesc larvele acestor fluturi, au capacitatea de a reduce infecţiile şi de a înlătura paraziţii.

Sucul lăptos al tuturor speciilor de Asclepias este otrăvitor, iar fluturii "Monarch" sunt atraşi de mirosul extrem de puternic al acestor flori.

Oamenii de ştiinţă au observat însă un lucru mult mai interesant - femelele "monarch" infectate preferă să depună ouăle pe aceste plante şi îşi tratează în acest mod urmaşii.

Omizile fluturilor mănîncă aproape tot felul de Asclepias care conţin o cantitate mare de o substanţă care este inofensivă pentru fluturi însă toxică pentru păsările de pradă. Studiile demonstrează încă o dată că plantele care ne înconjoară, pe care noi uneori pur şi simplu nu se observăm, sunt în realitate adevărate "farmacii verzi”.

Examinînd în timp insectele şi continuînd cercetările, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească modalităţi de a utiliza aceste plante în medicina umană.

Acesta însă nu este un proces uşor dar este important şi promiţător. Dacă creaturi atît de mici cum sunt fluturii ştiu să beneficieze de minunile naturii, atunci de ce noi oamenii să nu învăţăm de la ei?

Un alt mister deja descoperit de către savanţi, referitor la aceste insecte, este faptul că fluturii tropicali au capacitatea de a distinge sunetele de frecvenţă înaltă şi joasă.

Sursa: sciencemagic.ru

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor