Iritabilitatea este un semn al problemelor de ficat - 4 moduri de a îmbunătăţi starea de spirit şi de a hrăni organele

Acupunctură
Acupunctură (China Photos/Getty Images)

Medicina modernă a demonstrat că starea de spirit este strâns legată de sănătate. De exemplu, depresia poate provoca diverse boli cronice. Sentimentele negative şi presiunea pot provoca disfuncţii. Mai mult, starea de spirit poate influenţa viteza de recuperare după boală.

Medicina tradiţională chineză (MTC) a descoperit că diferitele stări de spirit pot afecta organele şi sănătatea generală. Medicina chineză tradiţională are o modalitate de a regla starea de spirit pentru ca pacientul să obţină o sănătate generală.

Iritabilitatea ar putea fi un semn al problemelor de ficat

O pacientă a Clinicii de medicină chineză ShangXi acuza probleme de insomnie şi tulburări menstruale. În clinică, ea i-a spus doctorului Yu Ya-Wen, că era adesea supărată pe soţul ei din cauza unor probleme de familie, ceea ce nu numai că provoca neînţelegeri, dar îi distrusese şi sănătatea. Ea se învinovăţea pentru acest lucru.

Yu a descoperit că pacienta suferea de stagnare a qi-ului ficatului, ceea ce provoca un dezechilibru endocrin, care genera accese de furie din cauza unor chestiuni de altfel banale. Yu i-a spus pacientei să nu se învinovăţească prea mult şi că o sănătate precară îi va afecta şi starea de spirit. Ulterior, pacientei, prin reglarea endocrină, nu numai că i s-au normalizat menstruaţiile, dar pacienta a devenit şi stabilă emoţional şi mai puţin iritabilă.

Stagnarea qi-ului hepatic este un termen general pentru simptomele care apar atunci când ficatul este afectat de depresie şi furie, lucru ce duce la stagnarea qi-ului (energiei vitale).

Emoţiile umane influenţează 5 organe majore

Cea mai veche carte despre medicina chineză tradiţională, "Lucrarea clasică de medicină internă a Împăratului Galben", menţionează că cele şapte emoţii afectează funcţiile diferitelor organe interne: furia afectează ficatul, fericirea afectează inima, tristeţea afectează splina, durerea afectează plămânii, iar frica afectează rinichii. Fiecare dintre probleme prezintă simptome diferite.

1. Mânia dăunează ficatului

Medicina chineză tradiţională consideră că ficatul este responsabil de buna circulaţie a qi-ului, a sângelui şi a fluidelor din întregul corp. În medicina chineză tradiţională ficatul nu este doar organul respectiv, ci un întreg sistem, care include sistemul endocrin şi sistemul reproducător. Toate acestea se află sub controlul ficatului.

Iritabilitatea şi schimbările de dispoziţie pot influenţa negativ qi-ul ficatului. Guo Shifang, director al Clinicii de medicină chineză tradiţională Guo Shifang, a afirmat că "oamenii moderni trăiesc sub o presiune ridicată şi mulţi au probleme cu ficatul".

Dacă qi-ul din ficat stagnează, acest lucru poate influenţa negativ organismul şi starea de spirit.

Să luăm ca exemplu depresia. Zhu Enli, directorul Clinicii de medicină chineză Cheng En, care tratează adesea pacienţi cu asemenea probleme, a subliniat că persoanele care suferă de depresie se confruntă cu o stagnare gravă a qi-ului din ficat, ceea ce duce la o persistentă stare de spirit scăzută.

El prezintă cazul unei eleve de liceu venită la clinică cu o depresie atât de gravă încât nu putea merge la şcoală. Ficatul pacientei a fost curăţat prin acupunctură şi medicaţie, iar pacienta s-a întors la şcoală două-trei luni mai târziu.

Stagnarea qi-ului ficatului poate cauza şi cancer

Guo Shifang, care are mulţi ani de experienţă clinică în tratarea cancerului, a observat că majoritatea pacientelor cu cancer de sân au probleme emoţionale, iar qi-ul ficatului lor este, de asemenea, blocat.

O nouă analiză din 2022 a constatat că emoţiile negative, cum ar fi depresia, anxietatea şi alţi factori psihologici, afectează în mare măsură incidenţa cancerului de sân. Depresia creşte incidenţa cancerului de sân cu 30 la sută, iar riscul de cancer de sân este de 1,59 ori mai mare la persoanele cu emoţii negative.

În plus, disautonomia pare, de asemenea, legată de ficat. Yu Yawen a subliniat că sindromul este cauzat, de obicei, de stagnarea qi-ului ficatului, acesta afectând, în timp, alte organe interne, generând o varietate de simptome.

Ficatul este stăpânul tendoanelor, iar tulburările de qi hepatic pot provoca cu uşurinţă dureri la nivelul tendoanelor, crampe sau umflături şi dureri în cutia toracică. Dacă qi-ul ficatului se transformă în foc, vor apărea probleme inflamatorii la nivelul capului şi al feţei sau deasupra pieptului şi diafragmei.

2. Exaltarea dăunează inimii

Toţi oamenii cred că a fi fericit este un lucru bun pentru sănătate, deci cum ar putea "fericirea" să facă rău inimii?

Dar "fericirea dăunătoare" la care se referă medicina chineză tradiţională este exaltarea extremă şi excitaţia extremă. Acestea pot provoca stagnarea qi-ului inimii, iar oamenii vor suferi de congestie toracică şi ameţeli.

Jonathan Liu, profesor de medicină chineză tradiţională în Canada, subliniază că este normal ca oamenii să aibă emoţii. Emoţiile moderate nu dăunează organismului - dar cele extreme da. De exemplu, cineva câştigă la loto şi devine exaltat. Acest lucru ar putea să-i crească tensiunea arterială şi chiar să provoace boli de inimă.

3. Tristeţea dăunează splinei

Medicina modernă consideră că splina face parte din sistemul imunitar şi este legată de ficat. Medicina chineză tradiţională consideră că splina este legată de sistemul digestiv.

De multe ori, atunci când o persoană se îngrijorează excesiv de ceva sau când îi lipseşte cineva, va mânca puţin. Medicina chineză tradiţională consideră că îngrijorarea, dorul, pot influenţa funcţiile normale ale stomacului şi ale splinei şi pot provoca constipaţie sau diaree. În plus, medicina chineză tradiţională consideră că stresul şi emoţiile pot influenţa, de asemenea, intestinele şi stomacul.

Guo Shifang a subliniat că dacă splina şi stomacul nu îşi pot menţine funcţiile normale din cauza unor astfel de efecte emoţionale pe o perioadă lungă de timp, va creşte riscul de apariţie a tumorilor la nivelul tractului gastrointestinal, pancreasului şi al altor organe legate de sistemul digestiv. Splina este, de asemenea, implicată în reciclarea glucozei din sânge, ceea ce afectează, de asemenea, stabilitatea glicemiei.

4. Durerea dăunează plămânilor

Atunci când oamenii sunt trişti, plânsul poate elibera stresul şi durerea emoţională, un lucru benefic pentru sănătatea lor. Acest lucru se datorează faptului că oxitocina şi endorfinele eliberate în timpul plânsului pot ajuta la ameliorarea durerii fizice şi emoţionale.

Cu toate acestea, durerea excesivă este o problemă diferită. Atunci când oamenii plâng, inhalarea şi expiraţia sunt relativ scurte. Aceasta va afecta funcţia pulmonară. Inspiraţia şi expiraţia lungă şi lină pot fi benefice pentru plămâni.

În medicina chineză tradiţională plămânii sunt responsabili de mecanismul de qi şi reglează qi şi apa. Plânsul frecvent are impact asupra funcţiei plămânilor. O funcţie cardiopulmonară deficitară poate duce în timp la respiraţie şuierătoare, tuse, presiune toracică, edeme şi simptome cutanate.

Yu Yawen a spus că vede adesea femei care se îngrijorează prea mult şi se confruntă cu o tristeţe persistentă. Ca urmare, splina şi plămânii sunt deterioraţi.

5. Frica dăunează rinichilor

În medicina chineză, "rinichiul" este asociat cu frica, precum şi cu sistemul endocrin, oasele, coloana vertebrală, vezica urinară şi apa. Dintr-o perspectivă medicală occidentală, există, de asemenea, o legătură între frică şi rinichi. Atunci când oamenii se simt speriaţi, rinichii eliberează adrenalină.

Persoanele cu rinichi disfuncţionali nu numai că sunt predispuse la dureri de spate sau la urinări frecvente, ci se şi sperie uşor. Yu Yawen consideră că dacă copiii sunt educaţi prin bătaie sau certaţi des, qi-ul rinichilor le va fi afectat, iar personalitatea lor va fi timidă. Ea vede adesea fete de 20 de ani cu mâinile şi picioarele reci şi cu feţele palide. Chiar şi un mic zgomot puternic este suficient pentru a le face să sară de spaimă. Acest lucru este legat de lipsa de qi şi sânge în rinichi.

Deşi emoţii diferite corespund unor organe interne diferite, acestea se vor afecta reciproc. Medicina chineză tradiţională subliniază că emoţiile mari - fericire, furie şi tristeţe - afectează mişcarea qi-ului şi a sângelui în organism şi duc la disfuncţii ale organelor interne, tulburări endocrine, de imunitate şi de qi şi sânge, provocând o îmbătrânire rapidă.

4 moduri simple de a îmbunătăţi starea de spirit şi sănătatea organelor

În condiţii normale, oamenii îşi pot regla emoţiile şi pot împiedica scăparea acestora de sub control. Cu toate acestea, persoanele care sunt mai deprimate au o circulaţie slabă a qi-ului şi a sângelui şi sunt mai puţin predispuse să îşi autoregleze emoţiile. Este important de ştiut că, dacă vă confruntaţi cu probleme emoţionale şi de sănătate mintală, psihoterapia nu este singura opţiune, deoarece, uneori, corpul este cel care are o problemă, afectând controlul emoţional.

În asemenea cazuri este foarte important să se folosească acupunctura sau medicina chineză tradiţională pentru a îmbunătăţi circulaţia qi-ului şi a sângelui şi pentru a restabili funcţiile normale ale organelor interne.

În timpul vieţii de zi cu zi, există, de asemenea, modalităţi de a regla emoţiile şi de a îmbunătăţi funcţiile organelor.

Mâncaţi bine, dormiţi bine şi excretaţi în mod normal. Yu Yawen spunea: "Pentru o fiinţă umană, mâncarea, somnul şi excreţia sunt trei căi foarte importante. Dacă una dintre ele este blocată, organele interne nu vor fi echilibrate şi vor influenţa starea de spirit".

Un somn slab are ca rezultat o stare de sănătate proastă şi o dispoziţie proastă. Acest lucru este deja frecvent în cazul oamenilor moderni. Dar oamenii tind să ignore faptul că mâncarea poate afecta splina şi stomacul şi, astfel, poate influenţa starea de spirit.

Ştiinţa medicală modernă a descoperit, de asemenea, că alimentaţia este legată de sănătatea mentală. Un studiu publicat în 2020 în British Medical Journal spunea că modelele de alimentaţie sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, pot duce la o sănătate mintală mai bună. Dietele sărace (cum ar fi carbohidraţii rafinaţi), pot provoca obezitate, diabet şi o sănătate psihică precară.

Alimentele cu efecte terapeutice pot îmbunătăţi aceste afecţiuni. În medicina chineză, persoanele cu o splină şi un stomac slab pot mânca "supa celor patru spirite" şi pot lua probiotice pentru a-şi regla intestinele.

Persoanele cu probleme la plămâni pot bea ceai de astragalus galben şi ginseng roz sau pot consuma pastă de pere de toamnă.

Seminţele de lotus, cireşele şi murele sunt toate bune pentru inimă. Afinele sunt bune pentru inimă şi rinichi. Fructele goji sunt bune pentru ficat şi rinichi. Ignama chinezească este bună pentru plămâni, splină şi rinichi.

Ascultarea de muzică liniştitoare

Muzica liniştitoare nu numai că ameliorează emoţiile, dar are şi un bun efect benefic asupra fiziologiei. Un studiu a constatat că dacă se ascultă muzică liniştitoare timp de 30 de minute, în fiecare zi, stimulează creierul să producă mai multe unde alfa, ceea ce are ca rezultat efecte benefice pentru fiziologie.

Consumul de ceaiuri din plante

Ceaiurile din plante aromate sunt liniştitoare pentru ficat şi pot elimina stagnarea qi-ului hepatic.

Guo Shifang a declarat că îi sfătuieşte pe pacienţii cu probleme de qi hepatic să se abţină de la cofeină şi de la alimentele picante şi să bea în schimb ceaiuri din plante, lavandă şi fucsia.

Inhalarea de uleiuri esenţiale

Mirosul şi inhalarea uleiurilor esenţiale afectează creierul, ceea ce, la rândul său, ameliorează emoţiile.

Există mai multe tipuri de uleiuri esenţiale, iar Yu sugerează că, atunci când se doreşte îmbunătăţirea stării de spirit, se pot folosi condimente sau uleiuri de citrice, cum ar fi uleiurile esenţiale de portocale dulci şi bergamotă.

Atunci când cineva este furios, poate folosi uleiuri esenţiale lemnoase de pin, sau lavandă calmantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură