7 factori care contribuie la apariţia cataractei şi 6 exerciţii pentru a le preveni

Ochiul uman
Ochiul uman (Pixabay)

Cataracta este principala cauză de orbire, ea fiind întâlnită în 79,4% dintre aceste cazuri. După vârsta de 40 de ani, riscul de a dezvolta cataractă creşte cu fiecare deceniu. Potrivit datelor unui recensământ, până la vârsta de 75 de ani, jumătate dintre americanii caucazieni vor avea cataractă, iar la vârsta de 80 de ani, acest procent ajunge la 70 la sută. Riscul pentru americanii de culoare este la o rată mai mică, de 53 la sută, iar pentru hispanici la 61 la sută.

Cataracta este o opacizare a cristalinului ochiului care în mod normal este transparent. Pentru persoanele cu cataractă, a privi printr-un cristalin tulbure este ca şi cum ai privi printr-o fereastră îngheţată sau înceţoşată. Cataracta este o afecţiune oculară bilaterală care poate apărea secvenţial. Perioada de timp de la apariţia cataractei până la "maturitate" poate varia de la câteva luni la câţiva ani.

Cataracta este asociată în principal cu următorii factori, dintre care mulţi pot fi evitaţi în mod activ pentru a preveni apariţia ei:

Radiaţiile electromagnetice: Studiile au arătat că expunerea la unde electromagnetice de aproape orice lungime de undă poate afecta cristalinul. Există un efect cumulativ în cazul unor doze mici repetate de expunere. Cristalinul este sensibil la deteriorarea termică ce este cauzată de radiaţiile cu microunde, iar expunerea cronică la doze mici de microunde este potenţial mai periculoasă decât expunerea la doze mari. Expunerea cronică pe termen lung la UV poate induce, de asemenea, producerea accelerată de cataracta nucleară.

Fumatul: Majoritatea studiilor au arătat că fumatul creşte riscul de opacizare a cristalinului, deoarece fumul de ţigară conţine substanţe care pot deteriora structura protectoare a antioxidanţilor şi substanţe care modifică direct proteinele cristalinului, ducând la cataractă nucleară sau cataractă subcapsulară posterioară.

Tensiunea arterială: Studiile au constatat că mai mulţi pacienţi cu cataractă au mai degrabă o tensiune arterială ridicată. Cu toate acestea, este posibil ca adevăratul factor cauzal să nu fie hipertensiunea, ci anumite medicamente antihipertensive, cum ar fi diureticele. Tensiunea arterială ridicată şi scleroza vasculară duc la tulburări de circulaţie sanguină, care afectează aportul de substanţe nutritive din umoarea apoasă a cristalinului şi pot duce indirect la cataractă din cauza tulburărilor nutriţionale ale cristalinului.

Diabetul: Odată cu creşterea nivelului de glucoză din sânge, creşte şi incidenţa cataractei.

Medicamente: Steroizii pot provoca apariţia cataractei subcapsulare posterioare.

Factori geografici: Incidenţa cataractei legate de vârstă este semnificativ mai mare în zonele cu ore multe de soare decât în zonele cu ore puţine de soare. Incidenţa scade odată cu creşterea latitudinii sau creşte odată cu creşterea altitudinii. De exemplu, incidenţa este mai mare în sud decât în nord şi mai mare la munte decât în zonele de câmpie.

Alţi factori: Antecedentele familiale, consumul de alcool, aportul rar de proteine, anemia şi capacitatea pulmonară redusă pot contribui la creşterea incidenţei cataractei.

Tratamentul natural de îngrijire a cataractei: Mişcarea ochilor

Toate cataractele necesită o intervenţie chirurgicală de transplant de lentile artificiale? De fapt, medicina tradiţională chineză are un set de metode de autovindecare a ochilor. Prin masarea punctelor de acupunctură din jurul ochilor pentru a promova circulaţia oculară există o şansă de a inversa cataracta, evitând astfel necesitatea unei intervenţii chirurgicale.

Dr. Gwo-Bin Wu, director al Clinicii de medicină chineză Xinyitang, a avut o pacientă în vârstă de 50 de ani care avea o cataractă severă la ochiul drept. Cu un strat de cataractă în pupilă care îi acoperea câmpul vizual, tot ceea ce vedea era înceţoşat. După o perioadă de tratament, aceasta a trebuit să plece în Italia pentru şase luni şi nu a putut continua să primească acelaşi tratament medical acolo. Aşa că doctorul Wu a învăţat-o un set simplu de exerciţii oculare pe care să le folosească pentru a-şi îmbunătăţi propria vedere.

În mod miraculos, după şase luni, cataracta ei a dispărut, lucru pe care chiar şi oftalmologul ei din Italia l-a considerat de-a dreptul incredibil. Această pacientă modificase de fapt exerciţiile pentru ochi pe care Dr. Wu o învăţase în timp ce se afla în Italia, iar rezultatele au fost chiar mai bune decât setul anterior:

Exerciţii de îngrijire a ochilor

Urmaţi cei opt paşi şi faceţi aceste exerciţii o dată dimineaţa şi o dată înainte de culcare. Dacă aveţi timp, le puteţi face din nou sau cu o frecvenţă mai mare pentru rezultate mai bune.

În zilele noastre, oamenii folosesc frecvent telefoanele mobile şi computerele şi privesc prea mult timp ecranul, rotindu-şi rareori ochii sau clipind. În timp, ochii lor devin uscaţi, iar muşchii care controlează rotaţia globilor oculari vor deveni rigizi, iar starea ochilor degenerează cu uşurinţă.

Ar trebui să acordăm atenţie la antrenarea ochilor noştri în mod regulat. Acesta este motivul pentru care acest set de exerciţii pentru ochi include atât de multe repetări, a declarat Dr. Wu.

Cheia este de a face aceste exerciţii în mod constant pentru a genera rezultate bune. Atunci când ne luăm ochii în serios şi facem aceste exerciţii cu răbdare, avem grijă de ochii noştri.

Exerciţii pentru ochi
Exerciţii pentru ochi (Epoch Times)

Acest set de exerciţii pentru ochi nu este eficient doar pentru cataractă, ci şi pentru prezbitism. O pacientă cu prezbitism a doctorului Wu, în vârstă de 72 de ani, a folosit şi ea această metodă timp de câteva luni, iar boala i s-a vindecat şi nu a mai avut nevoie de ochelari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură