Angajaţii din sănătate ies din nou în stradă începând de luni. SANITAS anunţă pichete

Sindicaliştii de la SANITAS vor declanşa o nouă serie de acţiuni de protest, începând de luni. Angajaţii din sănătate vor picheta, în perioada 23 iunie - 4 iulie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.
Arhivă. Protest al sindicaliştilor SANITAS în faţa ministerului de Finanţe, septembrie 2013. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.06.2014

Sindicaliştii de la SANITAS vor declanşa o nouă serie de acţiuni de protest, începând de luni. Angajaţii din sănătate vor picheta, în perioada 23 iunie - 4 iulie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt creşterea cu 10% a salariilor din sănătate şi asistenţă socială şi un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar.

Conform lui Marius Sepi, vicepreşedinte SANITAS, în sănătate este un deficit enorm în timp ce revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate de cinci ani, autorităţile eşuând să găsească soluţii pentru problemele lor.

La proteste vor lua parte, conform lui Sepi, sindicalişti din 4 judeţe care speră ca, odată cu noul contract colectiv de muncă ce a fost semnat, potrivit B1, încă pe vremea când ministru al Sănătăţii era Eugen Nicolaescu dar nu a fost trimis la Monitorul Oficial nici până acum, deciziile legate de salarii să nu se mai ia la nivelul fiecărui spital, ci la nivel de ramură.

Ultimele negocieri între SANITAS şi Ministerul Sănătăţii au avut loc pe 29 mai, la discuţii participând şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe precum şi ministrul pentru Dialog Social. Discuţiile au vizat în principal contractul colectiv de muncă pe sector şi majorarea salariilor pentru personalul medical şi pentru angajaţii din asistenţă socială.

În cazul în care nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în luna iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide a doua parte a protestelor, ce ar putea culmina cu o grevă de avertisment în sistemul sanitar ce ar putea fi urmată de o grevă generală, a mai declarat Marius Sepi pentru Mediafax.

Reamintim că ultimele proteste de mare amploare a angajaţilor din sănătate au avut loc în luna noiembrie anului 2013, când, după o serie de pichete, în jur de 10.000. de medici şi asistente din toată ţara s-au strâns în faţa guvernului, cerând ca sănătatea să nu fie pusă pe dric.

La momentul respectiv, sindicaliştii cereau majorarea salariilor cu minim 50% şiu 6% din PIB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor